– Oduvijek zagovaram da BiH ima aranžman sa MMF-om, jer kada ga imate, možete da povlačite finasijska sredstva u vidu kredita, ali isto tako možete da imate aranžan u kojem sredstva ne uzimate, nego ih imate zagarantovana, ukoliko bude potreba za njima – pojasnio je Tegeltija.

Govoreći o posjeti evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija BiH, Tegeltija je rekao da je to ohrabrujuća poruka za sve zemlje zapadnog Balkana, kao i ekonomsko-investicioni plan čime je EU jasno stavila do znanja da je zapadni Balkan ponovo na njenoj agendi.

Prema njegovim riječima, poruke koje stižu iz Brisela ponovo otvaraju mogućnost proširenja EU.

– Naše je stanovište da bez zapadnog Balkana EU nikada neće biti kompletna i nikada se neće završiti taj proces – naglasio je predsjedavajući Savjeta ministara, te dodao da je sam ekonomsko-investicioni plan veoma važan, jer je EU ponudila zapadnom Balkanu devet milijardi evra i oko 20 milijardi evra po drugom osnovu.

Tegeltija je za sarajevski Avaz rekao da onoliko koliko BiH bude brzo pregovarala, koliko brzo bude ralizovala projekte, toliko će sredstava iz tog plana ostati u zemlji.

Predsjedavajući Savjeta ministara je naglasio da je za BiH prioritet da privuče sredstva ovog plana, te da do polovine ljeta naredne godine dobije kandidatski status.

Kada je riječ o ispunjavanju prioriteta i obaveza koje je EU, kroz Mišljenje u maju prošle godine stavila pred BiH, Tegeltija je naveo da su oni svima jasni i poznati.

– U tom planu obaveza svoju ulogu ima i Savjet ministar, ali i druge institucije u BiH, a prije svega parlament BiH i entitetski parlamenti. Savjet ministara će ispuniti svoj dio obaveza, ali sam proces usvajanja nekih od dokumenata je mnogo sporiji i mnogo teži da se realizuje, jer o nekim temama ne postoji visok stepen saglasnosti – istakao je on.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime