Predsednik Afganistana Ašraf Gani ranije je napustio zemlju, mediji prenose da je otišao u Tadžikistan.Jedna od talibanskih jedinica je poslala preko zvaničnog Telegram naloga slike unutrašnjosti predsedničke palate, koja je izgledala netaknuta, navodi CNN.Video snimak prikazan nekoliko sati pre toga pokazao je kako talibanski borci stižu do predsedničke palate u Kabulu.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je ranije da će njihove snage početi da ulaze u delove grada odakle su državni zvaničnici otišli. 

Rekao je da oni jutros nisu želeli da udju u Kabul vojnim putem ali da sada ima izveštaja da je policija otišla, da su ministarstva prazna i da je bezbednosno osoblje u vladi Kabula pobeglo.

“Tako da bi izbegli pljačke u Kabulu i sprečili oportuniste da naškode narodu, Islamski emirat rekao je svojim snagama da udju u delove grada iz kojih je neprijatelj otišao i u delove pod rizikom pljački”, rekao je on.

Velika ofanziva na Kabul pokrenuta je u petak 13. augusta kada su se talibanske snage već nalazile na 40 kilometara od predgradja glavnog grada Avganistana. Tokom noći izmedju subote i nedelje, talibani su već ušli u predgradja Kabula te su blokirali sve izlaze iz grada, prenosi Radio slobodna Evropa.