SZS je u saopštenju osudio način na koji je sporni Zakon o slobodi veroispovesti donet, i pozvao vlast u Crnoj Gori da ga do postizanja dogovora prihvatljivog za obe strane hitno stavi van snage.

 “Savez za Srbiju podvlači činjenicu da krize i jednostrani potezi koji stvaraju podele ne vide državne granice, niti se u modernom svetu mogu izolovano tretirati. Zato tražimo od vlasti u Crnoj Gori da se uzdrži od bilo kakvog nasilja i da se okrene razgovoru kao jedinom mogućem načinu rešavanja problema”, poručuje se u saopštenju SZS-a.

U saopštenju se dodaje i da SZS od režima u Srbiji ne traži i ne očekuje ništa.

“Njihovo ćutanje, po ko zna koji put, jasno pokazuje da je vlast jedino što ih interesuje”, navodi SZS.

Pokret Dveri, koji je deo SZS, istovremeno je u Patrijaršiji SPC u Beogradu predao pismo patrijarhu Irineju u kome se traži zakazivanje hitnog velikog crkveno-narodnog sabora u Podgorici povodom dešavanja u Crnoj Gori.

Podsetimo, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da ima različito mišljenje od crnogorskog predsednika Mila Đukanovića po pitanju Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, ali da se to događa u zemlji u kojoj je Đukanović predsednik, zbog čega on nema prava da se meša.

Usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti je, međutim, kritikovao poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Milovan Drecun koji je izjavio da je “vreme da se u Srbiji definitivno, ozbiljno, sistematski govori o obespravljenosti srpskog naroda u Crnoj Gori”.

Oglasio se i ministar bez portfelja u Vladi Srbije i predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović koji je optužio NATO da stoji iza svih pokušaja da se Srbi slome i da se srpskom narodu oduzmu sloboda i nezavisnost.

Član Predsedništva Pokreta Metla 2020 i predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović rekao je, povodom dešavaja u crnogorskom parlamentu, da su “poslanici Demokratskog fronta, koji su noćas uhapšeni, spasili čast Crne Gore”.