Svi članovi predsednipštva SNS bili su za izbore, dok je predsednik Aleksandar Vučić bio uzdržan – ovakav rezultat glasanja, kako navode u toj paritji, znači da odluka o vanrednom izlasku na birališta još nije doneta. Zašto je jedan uzdržani glas bio presudan?

“Mnogo više informacija u smislu razvoja situacije sa Kosovom i sa svim onim što nam se dešava sa zemljom ima predsednik stranke. U tom smilu je razmišljanje da li sada ili kasnije”, kaže članica predsedništva SNS Zorana Mihajlović.

Prvi i realni mogući termin za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora je jun, kaže član predsedništva SNS Nebojša Stefanović, ali ne isključuje mogućnost da se oni održe i naredne godine u martu.

“Teško mi je da vam kažem. Zato što ne zavisi od jednog ili dva faktora, zavisi od mnogo faktora koji međusobno utiču jedni na druge. Videćemo u narednih dvadesetak dana”, rekao je Nebojša Stefanović.

Deo opozicije okupljen u Savezu za Srbiju, međutim, navodi da njihov izlazak na izbore ne zavisi od datuma, već izbornih uslova.

“Da li će građanima zapravo zaista biti ponuđeno mogućnost izbora ili će to biti nekakvi izbori po Vučićevim pravilima na kojima glasaju ucenjeni, uplašeni, zastrašeni i na druge načine maltretirani ljudi”, kaže Aleksandra Jerkov iz Demokratske stranke.

“To ne može da se sredi jednim dekretom za mesec – dva, za to je potreban jedan period. Mislim da bi bojkot bio celishodno rešenje ako izbori budu u junu, a onda neka Vučić vidi – sve što uradi neće biti legitimno”, rekla je Sanda Rašković Ivić iz Narodne stranke.

Gostujući u Novom danu novinar Zoran Panović ocenio je da izbori nisu blizu, jer ih ne želi ni vlast ni opozicija.

“Opozicija zahteva izbore ali zahteva u nekim sasvim drugim okolnostima i sasvim drugim uslovima. Sa druge strane izbori su uvek bili deo tehnologije vlasti Aleksandra Vučića, znači da se prevremenim izborima uzima još vremena. Na neki način sada bi možda izbori bili neka vrsta defanzivnog postupka”, smatra Panović.

Da SNS bar za sada ne namerava da popusti, možda najbolje govori činjenica da je Aleksandar Vučić dobio podršku predsedništva da ne razgovara sa liderima opozicije i da Nebojša Stefanović ističe da vlast neće ispuniti nijedan njihov uslov.