SZO navodi da je sprovela najveće do sada kontrolno testiranje lekova za Kovid-19 na svetu, i da su testirani remdesivir i još tri leka – hidroksiklorokin, lopinavir/ritonavir i interferon – dok agencija nastoji da utvrdi da li su postojeći lekovi efikasni u lečenju Kovida-19.

Na konferenciji za novinare u sedištu SZO u Ženevi, portparol SZO je izjavio da rezultati studije, koju nisu analizirali drugi stručnjaci pre objavljivanja, pokazuju da “režimi remdesivira, hidroksiklorokina, lopinar-ritonavira i interferona po svemu sudeći nisu imali mnogo efekta na smrtnost u toku 28 dana, ili tok lečenja hospitalizovanih pacijenata”.

SZO je naveo da je u studiji, koja je sprovwdena u više od 30 zemalja, razmotren efekat tretmana na ukupnu stopu smrtnosti, pitanje da li su pacijentima bili potrebni respiratori i na vreme koje su pacijenti proveli oporavljajući se u bolnicama.

U ranijim studijama je već isključena efikasnost tri od tih lekova, ali su ovi nalazi suprotni kliničkom ispitivanju remdesivira koje su sproveli Nacionalni instituti za zdravlje (NIH) u aprilu, koje je pokazalo da je lek ubrzao stopu oporavka ljudi sa težim slučajevima Kovida-19.

Vrednost akcija kompanije koja proizvodi remdesivir, Gilead Sajensis, pala je posle vesti o studiji SZO. Kompanija je objavila saopštenje da su podaci, po svemu sudeći, nekonzistentni, a zaključci studije preuranjeni, i pozvala se na druge studije, kao što je ona koju je sproveo NIH, koja je potvrdila efekte tog leka.

Remdesivir je jedan od nekoliko lekova korišćenih u lečenju predsednika Donalda Trampa kada se zarazio Kovidom-19 ranije ovog meseca.