Od ranog jutra do kasnog popodneva. Prvo odvojeni sastanci sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom. A onda svi zajedno. Rezultat – nikakav. Prvi je pred novinare stao Aleksandar Vučić.

„Srpska strana je bila potpuno konstruktivna i deset puta menjane tekstove smo prihvatali, ali albanska strana ni jednog sekunda nije želela da prihvati ništa i uvek bi dodavali nešto što je bilo jasno da nije moguće“, rekao je Vučić.

Tako je delegacijama Beograda i Prištine na samom kraju razgovora, koji nije urodio plodom, izdat poziv da privremeno obustave sve jednostrane poteze.

„Pred nama su besane noći i mnogo teških dana. Ali mi ćemo poslušati savet i zahteve visokog predstavnika, on je tražio da oni ne primenjuju kazne, a da mi ne izdajemo nove KM tablice, što smo mi rekli da je sve uredu“, rekao je Vučić.

A nakon Vučića nekoliko oštrije nego uobičajno oglasio se i Žozep Borel. Borel je potvrdio da je kosovska strana krivac za neuspeh pregovora.

„Radi transparetnosti ja moram da kažem, da smo mi izneli jedan predlog, koji je mogao da izbegne ovu rizičnu situciju, koju je predsednik Vučić danas prihvatio ali nažalost premijer Kurti taj predlog nije prihvatio“, kazao je šef evropske diplomatije.

Borel je naveo i da ukoliko Srbija i Kosovo žele da pristupe EU, moraju da se ponašaju u skladu sa pravilima Unije.

„Obavestiću moje kolege država članica i naše partnere o ponašanju jedne i druge strane, kao i nedostatku poštovanja za međunarodne obaveze. Moram da kažem da se to posebno odnosi na Kosovo“, rekao je on.

Povod za pregovore u Briselu drugačije je razumeo kosovski premijer. On kaže da se od avgusta organizuju se razgovori čija je prva tema konačni dogovor, a zatim tekuća pitanja.

„U Brisel smo došli sa konkretnim predlogom: sa zajedničkom deklaracijom da se hitno pozabavimo predlogom EU za odnose Kosova i Srbije, koji podržavaju Francuska, Nemačka i SAD. Danas smo bili veoma blizu dogovora, ali pitanje predloga EU nije prihvaćeno od srpske strane jer oni (Srbi) ne smatraju da taj predlog ima dobru osnovu za razvoj normalizacije odnosa“, kazao je Borel.

Kurti smatra da je upravo Borel odustao od predloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

„U predlogu koji su nam juče doneli Borel i Lajčak pominje se mart 2023. Pozvani smo da dogovor postignemo do marta 2023. godine. Borel je praktično odustao od roka – mart 2023, i od predloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije“, tvrdi Kurti.

A u  iščekivanju rezultata dogovora, ministar Ivica Dačić ranije danas je rekao da su samo dva moguća ishoda – razum ili nemiri.

„Možemo očekivati samo dva ishoda. Jedan je da ipak prevlada razum, a drugi je da dođe do incidenata pošto je jasno ko može da inicira takve vrste incidenata“, kazao je Dačić.

Kosovskog premijera kao krivca označava i predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun. On smatra da Kurti namerno proizvodi krizu kako bi poništio Briselski sporazum.

„Tada je bilo jasno da on hoće da statusno neutralni okvir briselskih razgovora preokrene u nešto što nije statusno neutralno i da se razgovora o prizanju lažne države Kosovo. A dobio je nažalost i podršku vodećih zapadnih država“, rekao je Drecun.

A na ceo slučaj slično gleda i Suzana Grubješić,  potpredsednica Centra za spoljnu politiku.

„Od kada je Kurti došao na vlast situacija se promenila na gore. Prvo što je rekao: ono što su prethodne vlade potpisale, za njega ne važi. Taj Briselski sporazum je imao dvostruku svrhu, da se Srbi iako nevoljno integrišu u institucije ali da im se za uzvrat da Zajednica srpskih opština“, rekla je Grubješić.

Kosovska i srpska strana u poslednje vreme sastaju se samo kako bi prevazišli krizne situacije. Poslednji takav susret bio je pre tri meseca. Napetost na Kosovu koja je inicijalno krenula zbog neslaganja oko preregistracije tablica, i dalje se nastavlja.