Dodjela ordenja (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav)

Orden Republike na lenti dobio je predsjednik Češke Miloš Zeman, a nobelovac Peter Handke i David Vujić, posljednji preživjeli član “srpske sedmorke”, grupe koja je radila na programu “Apolo”, Orden Kararđorđeve zvijezde prvog stepena.

Isto priznanje drugog stepena ove godine pripalo je srpsko-američkom bioinženjeru – profesoru biomedicinskog inženjerstva i medicinskih nauka na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku Gordani Vunjak Novaković.

Karađorđev orden trećeg stepena otišlo je u ruke urologu akademiku Јovanu Hadži Đokiću i vaskularnom hirurgu Lazaru Davidoviću, koji je inostrani član Ruske akademije nauka i umjetnosti.

Sretenjski orden prvog stepena dobijaju Medicinski fakultet u Beogradu, koji ove godine obilježava stotinu godina od osnivanja, akademik Dušan Kovačević, Sportsko društvo “Radnički” i Pravoslavno-hrišćansko sestrinstvo Sveta Lidija iz grčkog mjesta Asprovalta.

Sretenjski orden drugog stepena dobile su i dvije gimnazije, leskovačka i Treća beogradska, a isto priznanje trećeg stepena pripalo je “Politikinom zabavniku”, Sigurnoj kući za žene žrtve nasilja u porodici, zatim Milovanu Vitezoviću i Đorđu Kadijeviću za seriju “Vuk Karadžić”.

Isto priznanje dobile su i novine “Јedinstvo” sa Kosova i Metohije, sa tradicijom dugom 75 godina, zatim Kulturno-umjetničko društvo “Gradimir”, Istorijski arhiv Beograda, koji takođe obilježava 75 godina rada, Naučni institut za veterinarstvo “Novi Sad”, Narodni muzej u Leskovcu i poznati arheolog Marko Popović.

Na listi za Orden srpske zastave trećeg stepena su počasni konzuli Srbije u Osaki Naohide Uejama, Republici Kipar Kipros Ilijadis i na Kefaloniji Viktor Ruhotas.

Orden bijelog orla sa mačevima – prvog stepena otišlo je u ruke Petog bataljona Vojne policije Kopnene vojske Srbije, a istim znamenjem okitila se i Vojna akademija, koja obilježava 170 godina od osnivanja i kontinuiranog rada.

Vojnoj gimnaziji pripao je isti orden, ali trećeg stepena.

Zlatnu medalju za hrabrost “Miloš Obilić” dobili su profesor iz Velike Plane Slavoljuba Stojadinovića i En Pešić.

Na spisku dobitnika zlatnih medalja za zasluge su i predsjednik Memorijala Solunskog front Anri Lakaj, glumica Mira Banjac, kompozitor Radoslav Grajić, teniski trener Nikola Pilić, novinar RTS-a i autor filma “Ratne priče sa Košara” Slađana Zarić.

Ovo državno odlikovanje posthumno je dodijeljeno i pjevaču Šabanu Šauliću. Nagradu je primila njegova supruga.