Na državnoj proslavi završetka Prvog svjetskog rata premijerno se prikazuje film “Zaspanka za vojnike”, rađen po knjizi Stevana Јakovljevića “Srpska trilogija”.

Film je režirao Gaga Antonijević, srpski reditelj sa najdužim i najuspješnijim stažom u Holivudu, koji se poslije skoro tri decenije predstavlja publici jednim domaćim filmom.

Na današnji dan 1918. godine, Beograd je oslobođen od austrougarske okupacije u Prvom svjetskom ratu.

Prva armija Vojske Kraljevine Srbije pod komandom vojvode Petra Bojovića, u prijestonicu je ušla trijumfalno samo mjesec i po dana od proboja Solunskog fronta.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Beogradu da je veoma značajno obilježavanje 100 godina od oslobođenja ovog grada u Prvom svjetskom ratu, jer su Srbi iz tog rata izašli kao pobjednici, ali i kao veliki stradalnici.

Svečana akademija - Foto: RTRS

“To je rat u kome smo izgubili skoro 30 odsto naše nacije i populacije”, rekao je Srni Dodik, koji večeras u Centru “Sava” u Beogradu prisustvuje svečanoj akademiji povodom obilježavanja 100 godina od pobjede u Prvom svjetskom ratu.

Dodik je dodao da je Prvi svjetski rat vrijeme u kome su Srbi dali nesumnjiv doprinos za slobodu čovječanstva i da ovaj događaj treba da se obilježava na ovakav način.