U UKC-u Republike Srpske trenutno je više od 50 pacijenata na respiratorima, više od 400 oboljelih od virusa korona, kao i više od 200 pacijenata na kiseoniku.

I dalje je teško stanje i u bijeljinskoj bolnici. U kovid bolnici trenutno je 109 pacijenata. Od toga, više od polovine je sa teškom kliničkom slikom, 16 pacijenata je na respiratoru, a 32 životno ugroženo.

– Ono što najviše brine je povećan prijem i sve više mladih sa teškom kliničkom slikom – kaže Zlatko Maksimović, v.d. direktora.

Veoma teško je i zdravstveno stanje gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića i svaka prognoza je neizvjesna.

– Mićiću su otkazala pluća i nalazi se na mašinama za vještačko disanje – istakao je Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC Republike Srpske.

Trenutno je na području Modriče 169 lica zaraženo virusom korona od kojih je 18 njih na bolničkom lečenju. Iz modričkog Doma zdravlja upozoravaju građane da poštuju sve propisane mere.

Iz Instituta za Јavno zdravstvo ističu da je visok procenat pozitivnih lica u odnosu na testirane i ponovo apeluju da svaki pojedinac mora biti odgovoran.

Cijena komercijalnog testa na virus korona od ponedjeljka, 14. decembra, iznosi 105 KM. Iz Instituta apeluju na građane da se tokom praznika pridržavaju epidemioloških mjera.

– Prošli smo veoma težak period, koji još traje, naročito kada je riječ o bolničkom sektoru, te je potrebno da nastojimo da ga prevaziđemo sa što manje posljedica – rekla je Јelena Đaković Dević, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo.

Devićeva je potvdila da u Domu penzionera u Banjaluci, ali i u drugim domovima, imam pozitivnih slučajeva i zaposlenih i korisnika, te je Institut odavno izradio preporuke i mjere koje bi trebalo da budu preduzete u ovim ustanovama.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime