U susret prvoj sjednici Desetog saziva narodnih poslanika, u Parlamentu je održana generalna proba kojoj je prisustvovala novoizabrana predsjednica Srpske Željka Cvijanović, novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i aktuelni predsjednik skupštine Nedeljko Čubrilović.

Sve spremno za konstitutivnu sjednicu NSRS

U Parlamentu Srpske, iako je subota, radno. Posljednje pripreme i dogovor u skupštinskoj sali – na mjestu na kojem će za manje od 48 časova svečanu zakletvu položiti 83 narodna poslanika, predsjednica Srpske i srpski član Predsjedništva BiH. A konstitutivni dan u Parlamentu Srpske, teći će, po Poslovniku, utvrđenom dnevnom redu. Prvo bi trebalo da bude konstituisano radno predsjedništvo prve sjednice, zatim izabrana Komisija za izbor i imenovanje. Nakon što budu verifikovani mandati poslanicima, koje će im CIK uručiti pred početak sjednice, slijedi i svečani dio – njihovo polaganje zakletve.

– Slijedi izbor predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, po proceduri koja je predviđena da kandidata predlaže određeni broj poslanika – kaže Marko Aćić, generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske.

Izbor predsjednika Parlamenta može biti javni i tajni, a poslanici bi trebalo da se opredijele i ko će osim prvog parlamentarca činiti skupštinsko rukovodstvo.

Deseti saziv na prvom zasjedanju trebalo bi da pokrene i proceduru za izbor delegata u Domu naroda Palamentarne skupštine BiH i Vijeću naroda Republike Srpske. Sjednici bi trebalo da prisustvuju najviši zvaničnici Srbije, Maja Gojković i Ana Brnabić, ambasadori Rusije, Kine, Katara, brojni predstavnici pravosudnih institucija i nevladinih organizacija.

Početak zasjedanja, u ponedjeljak će ozvaničiti Dane Malešević, najstariji poslanik desetog saziva Narodne skupštine Republike Srpske. U predsjedavanju sjednicom pomagaće mu najmlađi poslanici Aleksandar Glavaš iz DNS-a, Denis Šulić iz SNSD-a i Davor Šešić iz SDS.

Sjednicu pratite na programu Radio-televizije Republike Srpske u ponedjeljak u direktnom prenosu od 14 časova.