Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je 1. juna da dnevno pogine do 100 vojnika samo u Donbasu.

Dve nedelje kasnije, njegov bliski savetnik David Arakhamij, koji vodi pregovore s Rusijom priznaje da je broj poginulih značajno porastao tokom poslednje nedelje.

“Ukrajina je dosad regrutovala oko milion svojih državljana i ima kapaciteta da regrutuje još dva miliona ljudi”, rekao je Arakhamij dodajući da Kijev još uvek ima vojnike za borbu.

General američke vojske Mark Mili nije želeo da otkrije procene koliko Ukrajina dnevno gubi vojnika, pojašnjavajući da je to teško proceniti, i da su prethodni medijski izveštaji pominjali 100 ubijenih i 300 ranjenih dnevno, što je bilo u skladu sa njihovim procenama.

Mili je takođe rekao da je Rusija podnela ogromne gubitke i da se Ukrajina bori.

Ono što Ukrajini nedostaje, tvrdi pak Arakhamij, jeste oružje i strpljivo kako bi parirala Rusiji u “jednom od najvećih sukoba 21. veka”.

“Imamo ljude koji su obučeni za napad, za protivnapad, ali za ovo nam je potrebno oružje”, rekao je Arakhamij i dodao da je ukrajinska pregovaračka pozicija zapravo prilično slaba i da zbog toga ne žele za pregovarački sto.

Inače, savetnik Zelenskog ove nedelje vodi ukrajinsku delegaciju u Vašington kako bi lobirali kod Bajdenove administracije i Kongresa za veće isporuke oružja.

“U međuvremenu, ukrajinski saveznici u Evropi, počinju da se fokusiraju na obnavljanje svojih vojnih rezervi, a ne na naoružavanje Ukrajine”, rekao je Arakhamija.

Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Napomenuo je da nemačka vlada još uvek nije odobrila izvozne dozvole za naoružavanje Ukrajine i da misli da je razlog tome strah od Rusije.

Takođe je naveo i da na Rusiju u velikoj meri sankcije ne deluju zbog visokih cena nafte, i da njihovi efekti mogu da se osete tek za tri ili četiri godine.

“A pitanje je šta će biti sa nama za tri ili četiri godine”, zaključio je ukrajinski pregovarač.