Izdavači monografije su Institut za Holokaust Šem Olam /Izrael/, Fondacija za projekte edukacije o Holokaustu /Majami, SAD/ i Akademski koledž Ono /Izrael/.

Predavanje će biti održano u Andrićevom institutu sa početkom u 15.00 časova.

Prvog dana naučnog skupa, sutra u 17.00 časova, biće predstavljene i knjige “Borba za ćirilicu i srpski jezik”, izdavač Andrićev institut, i “Bitne srbističke napomene”, u izdanju beoogradske izdavačke kuće “Jasen”.

Na promociji knjiga učestvovaće profesori Milanka Babić, Mihailo Šćepanović i Miloš Kovačević, te Milan Ružić.

U okviru naučnog skupa, koji traje do 17. decembra, sutra će biti promovisana i najnovija knjiga proslavljenog režisera Emira Kusturice “Šta mi ovo treba”, koju je objavila izdavačka kuća “Vukotić medija”.

Osim autora, na promociji će govoriti profesori Jovan Delić i Miloš Ković, te direktor izdavačke kuće “Vukotić medija” Manojlo Vukotić.

Promocija će biti održana u Multipleksu “Doli Bel” u 18.00 časova.

Knjiga “Šta mi ovo treba” predstavlja skup dnevničkih zapisa i tekstova koji obuhvataju period od burnih devedesetih godina do današnjeg dana, a iz pera čovjeka koji je sada već dokazani pisac.

Na sajtu izdavačke kuće “Vukotić medija” navodi se da je u novoj knjizi Emira Kusturice sadržano sve – emocije, sudbine, drame, ličnosti, ideje, stavovi, polemike… iz dana u dan.

“Nadarenom, inteligentnom, buntovnom, stvaralačkom Emiru Kusturici, nijedna tema nije ni daleka ni nepoznata. Svaka mu je prisna. Svaka izvire iz njegovih punokrvnih damara. Svakoj je podjednako posvećen i odan. Sa strašću. Sa ljubavlju. I kada piše o sarajevskim jaranima i lopužama, i kada se muči u Pragu da završi `Podzemlje`, i kada polemiše sa srpskim proizvođačima šunda i prostakluka, i sa nasrtljivcima na pravoslavlje i srpstvo, i sa belosvetskim jurišnicima”, ističe se u tekstu objavljenom na sajtu.

Izdavač naglašava da je Kusturica iskonski iskren, nježan i žestok, sentimentalan i neumoljiv, živ u pisanju, ubjedljiv u dočaravanju ambijenta, sugestivan u ideji, žestok u obračunu sa napadačima, vispren i duhovit.

“Kusturica ovom knjigom-dnevnikom nudi đerdan tema, ideja i stavova. Svu svoju neizmernu darovitost ugradio je u ove opojno sočne i gorko opore dnevničke sekvence. Više od dve decenije ovde su se sklupčale. I sve je živo kao da je juče bilo. Jedinstveni Emir Kusturica”, navodi se u tekstu.

“Šta mi ovo treba” je treća knjiga Emira Kusturice. Godine 2010. objavljena je njegova knjiga “Smrt je neprovjerena glasina”, a 2013. “Sto jada”.