Festival evropskog filma Palić počinje sutra i trajaće do 22. jula, a biće prikazano preko 130 filmova u 15 selekcija i programskih celina.

Palićki festival biće otvoren u subotu (21:00) uručenjem nagrade “Aleksandar Lifka” piscu, scenaristi i reditelju Dušanu Kovačeviću, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Potom će glavni takmičarski program 29. Palića otvoriti filma “Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša” reditelja Andreasa Dresena.

Dobitnik festivalske nagrade “Aleksandar Lifka” je i reditelj Mišel Azanavisijus u kategoriji inostranih stvaralaca, dok je regionalna “Lifka” pripala glumcu Igoru Galu.

Glavnu takmičarsku selekciju Festivala evropskog filma Palić čini 12 filmova: “Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša” reditelja Andreasa Dresena, “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića, “Ne” Ditriha Brugemana, “Nežno” Lasla Čuja i Ane Nemeš, i “Rimini” Ulriha Zajdla.

U konkurenciji su i “Lepe devedesete” Lorenca Di Amika De Karvalja, “Muka mi je od sebe” Kristofera Borglija, “Devojački film” Ali Hapasalo, “Magnetna rezonanca” Kristijana Munđiua, “Blizu” Lukasa Donta, “Pušenje izaziva kašalj” Kventina Dupijea i “Rez” Azanavisijusa.

Filmovi u Glavnom takmičarskom programu konkurišu za nagrade “Zlatni toranj – za najbolji film” i “Palićki toranj – za najbolju režiju”, kao i “Specijalnu nagradu žirija”.

Selektor glavnog takmičarskog programa je Nikolaj Nikitin, glavni predavač u SOFA (School of Film Advancement), a žiri čine producenti Majkl Džejms Mekmahon i Katriel Šori, glumica Katarina Radivojević, producentkinja, selektorka i kustoskinja Lorna Ti, i selektor festivala u Kotbusu Džošua Džadi.

U takmičarskoj selekciji programa “Paralele i sudari” biće prikazani filmovi “Tiha zemlja” Agnješke Voščinske, “Glupaci” Tomaša Vasilevskog, “Granice ljubavi” Tomaša Vinskog, “Vizija leptira” Maksima Nakonečnija, “Igrani film o životu” Dovil Šarutit i “Anadolski leopard” Emrea Kajisa.https://www.youtube.com/embed/NIpfFoCi-jU

U konkurenciji za najbolji film “Paralela i sudara” su i “Bioskop Sabaya” Orita Fouksa Rotema, “Vlažan pesak” Elene Naveriani, “Izbrisati Franka” Gabora Fabricijusa i “Ujak” Davida Kapaca i Andrije Mardešića.

Selektorka programa “Paralele i sudari” je producentkinja i članica Nadzornog odbora Ukrajinske filmske akademije Julija Sinkevič, a u žiriju su filmski kritičari Natalija Serebriakova iz Ukrajine, Volfgang Martin Hamdorf iz Nemačke i Martin Milinković iz Hrvatske.

Žiri Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI Mikele Sancisi, Sunčica Unevska i Ingrid Berbaum koji dodeljuju nagradu za najbolji film Glavnog takmičarskog programa.

Na festivalu se dodeljuju i nagrada “Underground spirit” na polju nezavisnog filma i nagrada publike “Gorki list”.

Festival se održava na više lokacija, među kojima su Letnja pozornica u Paliću, kao i bioskopi “Eurocinema”, “Abazija” i “Lifka”, a u okviru pratećeg programa biće organizaovani koncerti, izložbe, promocije, radionice i stručna predavanjima.

Festival evropskog filma Palić organizuje Otvoreni univerzitet Subotica, uz podršku Ministarstva kulture Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grada Subotice i Evropske unije kroz program Kreativna evropa MEDIA.