Foto: andricevinstitut.org

U okviru postavke biće izloženo 29 djela velikog formata, a riječ je o replikama fresaka iz srpskih srednjovjekovnih manastira koji čuvaju najvredniju umjetnost u oblasti Kosova i Metohije.

Ovom kulturološki i duhovno izuzetno vrijednom izložbom za srpski narod, Andrićev institut i Galerija Petar Lubarda daju svoj doprinos obilježavanju značajnog jubileja – 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, navodi se na sajtu Andrićevog instituta.

Galerija fresaka Narodnog muzeja u Beogradu sakuplja, čuva i izlaže na jednom mjestu najveća dostignuća srpske srednjovjekovne i vizantijske umjetnosti.

Bogata kolekcija Galerije fresaka obuhvata 1.300 kopija fresaka nastalih od 11. vijeka do sredine 15. Kolekcija sadrži i oko 300 ostataka srednjovjekovnih monumentalnih skulptura i epigrafskih spomenika.

Sve replike izložene u Galeriji fresaka u Beogradu su djela akademskih umjetnika specijalizovanih za tu oblast. NJihove dimenzije, način stvaranja, kao i oštećenja, potpuno su vjerodostojna originalima.

Izložba će svečano biti otvorena u 20.00 časova.