Prva sjednica novog skupštinskog saziva zakazana je za 14.00 časova, a prije njenog održavanja u 12.00 časova novoizabranim poslanicima biće dodijeljeni sertifikati Centralne izborne komisije BiH, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Sjednica će početi konstituisanjem radnog predsjedništva, koje čine najstariji poslanik – Dane Malešević i tri najmlađa poslanika iz stranaka koje su dobile najviše poslanika u Narodnoj skupštini – Denis Šulić iz SNSD-a, Aleksandar Glavaš iz DNS-a i Davor Šešić iz SDS-a. Radno predsjedništvo predsjedavaće sjednicom do izbora predsjednika Narodne skupštine Srpske.

Nakon izbora Komisije za izbor i imenovanja biće verifikovani mandati narodnim poslanicima, koji će potom položiti svečanu zakletvu, a zatim bi trebalo da bude izabran predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Uslijediće polaganje svečane zakletve predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović i potpredsjednika Srpske Josipa Jerkovića i Ramiza Salkića, kao i člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika.

Poslanici bi potom trebalo da razmotre odluku o broju potpredsjednika Narodne skupštine.

Na sjednici će biti pokrenuta inicijativa za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda parlamenta BiH i za izbor delegata u Vijeću naroda Srpske.

S obzirom na to da je krajnji rok za izbor delegata 6. decembar, parlamentrane stranke će do 28. novembra dostaviti Narodnoj skupštini Srpske liste kandidata za izbore delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Vijeće naroda Srpske.

Prvoj sjednici 10. saziva Narodne skupštine Srpske prisustvovaće brojni predstavnici političkog i javnog života Republike Srpske, predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, a dolazak su potvrdili i premijer Srbije Ana Brnabić i predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković.