Foto: andricevinstitut.org

Tim povodom sutra će u Medija centru biti održana konferencija za novinare na kojoj će govoriti članovi žirija proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica, akademik Jovan Delić, književnik Muharem Bazdulj i književni kritičar Želidrag Nikčević.

Andrićev institut u Andrićgradu je “Veliku nagradu Ivo Andrić” ustanovio 2015. godine, koja se već tradicionalno uručuje 27. januara na Savindan.

Nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije – za životno, književno stvaralaštvo, koje predstavlja ukupni doprinos književnosti i kulturi i za najbolju knjigu objavljenu u Republici Srpskoj i Republici Srbiji u godini za koju se Velika nagrada dodjeljuje.

Dobitnici “Velike nagrade Ivo Andrić” 2016. godine bili su Matija Bećkovića za životno djelo i ukupan doprinos srpskoj književnosti, za objavljenu knjigu “Tri poeme” i Vladimir Kecmanović – za roman “Osama”.

Naredne 2017. godine Dušan Kovačević bio je dobitnik “Velike nagrade Ivo Andrić” za ukupno književno stvaralaštvo i za dramsko delo “Hipnoza jedne ljubavi”, a Zahar Prilepin za roman “Obitelj” i knjigu pripovjedaka “Sedam života”.

Bora Đorđević je 2018. godine dobio ovo značajano priznanje za najbolje djelo objavljeno u Republici Srpskoj i Srbiji za knjigu poezije “Pusto ostrvo”, dok je Ju Hua dobitnik nagrade za životno djelo za 2017. godinu i za cjelokupno prozno stvaralaštvo, povodom objavljivanja prevoda njegova tri romana “Živjeti” /2014/, “Zapisi o prodavcu krvi” /2014″ i “Sedmi dan” /2017/.

U Andrićevom institutu na Savindan 2019. godine Goranu Petroviću dodijeljena je Velika nagrada za životno djelo, povodom njegovog cjelokupnog proznog stvaralaštva, a Rajko Petrov Nogo dobio je nagradu za najbolju knjigu, pjesničko djelo “Sonet i smrt”.

Andrićev institut u Andrićgradu, na čijem čelu je proslavljeni svjetski reditelj Emir Kusturica, osnovan je 28. juna 2013. godine.

Jedinstvena je ustanova kulture, nauke i obrazovanja, koja svojim radom objedinjuje nastojanja Republike Srpske i Republike Srbije da u tim oblastima ostvare značajne rezultate.

Svoje naučne rezultate iz oblasti društvenih i humanističkih nauka ostvaruje kroz rad četiri odjeljenja – za književnost, srpski jezik, istoriju i Odjeljenja za film i medije.