Foto: SRNA

On je naglasio da u BiH jedino Republika Srpska ima stabilnu institucionalnu vlast i političku i socijalnu situaciju.

Dodik je podsjetio da je Srpska uspjela da samo poslije mjesec dana ima novu vladu i izvršne strukture vlasti, a to što godinu dana nakon opštih izbora na svim drugim nivoima u BiH vlast nije formirana govori o sistematskoj krizi u BiH.

On je naglasio da je prethodne četiri godine sa bošnjačko-muslimanskom strukturom u vlasti bila opozicija Republike Srpske, koje se Sarajevo ni sada ne odriče.

“Oni pokušavaju različitim smicalicama da ih održe što je moguće duže na vlasti. Godinu dana uspjevaju tako što izmišljaju razne stvari kao što je priča o akcionom nacionalnom planu za članstvo u NATO-u, za koji znaju da Republika Srpska neće prihvatiti jer ima Rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti i očuvanju ustavnog poretka”, rekao je Dodik.

On je za “Sputnjik” rekao da Republici Srpskoj nije na dnevnom redu članstvo, kao ni prvi korak ka članstvu u NATO.

“Ali oni insistiraju na tome znajući da mi to nećemo prihvatiti i to slovi kao razlog, a suština je da se na vlasti održe Mektić, Šarović i drugi koji su pokazali svoje podaništvo političkom Sarajevu i njihovim interesima i da na taj načimn mogu da donose odluke, ili da zapošljavaju svoje ljude i drugo”, rekao je Dodik.

On je upitao kako objasniti činjenicu da je nedavno utvrđeno da je nevalidna fakultetska diploma direktora Ovavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ u BiH, i niko o tome ne vodi računa, čak se smatra da su sada krivi oni organi koji su to utvrdili, a ne onaj koji je ima /Osman Mehmedagić/.

“Potpuno je rasuta situacija na nivou BiH. Parlament ne funkcioniše, neke strukture parlamenta jesu konstituisane, neke nisu, Predsjedništvo od prvog dana radi kako radi, na početku sam mislio da možemo nešto da uradim, sada vidim da ne možemo”, rekao je Dodik.

Govoreći o razlozima za neformiranje vlasti na nivou Federacije BiH /FBiH/, Dodik je rekao da je problem u odnosu Bošnjaka i Hrvata.

“Činjenica je da su Bošnjaci-Muslimani, možemo reći, izbornim inženjeringom obezbijedili dovoljno glasova Muslimana da glasaju za njima podobnog Hrvata njima, Željka Komšića, kojeg su doveli u Predsjedništvo, a eliminisali Hrvata Dragana Čovića koji je imao najveću podršku samih Hrvata. Time se degradira ono što je suština same BiH, a to je ravnopravnost tri naroda”, rekao je Dodik.

On je naveo da Hrvati, na temelju toga traže izmjenu Izbornog zakona, kako bi se obezbijedilo pravo da biraju Hrvata.

“To je logično i mi to podržavamo. Ali to je dovoljan razlog da sada nema ni federalne entitetske vlade, čak se nije ni pokušalo doći do formiranja novih struktura vlasti… Na kantonalnom nivou takođe koče odnosi između Hrvata i Muslimana, a na nekim mjestima i unutarmuslimanski raskol”, rekao je Dodik.

On je naglasio da Srpska ima štete zbog takve situacije u BiH, ali je shvatila da bilo kakav napor za formiranje vlasti na nivou BiH ne može da dovede do rezultata.

“Više i ne mislimo da nešto pokušamo da uradimo. Ako vidimo da su se stvorili uslovi da se izabere novi Savjet ministara mi ćemo to uraditi, a ko ne, nećemo se uzalud znojiti”, rekao je Dodik.

Na konstataciju novinara da je možda posljednja šansa za formiranje vlasti na nivou BiH izgubljena 5. septembra kada je istekao rok za realizaciju sporazuma o formiranju vlasti u BiH, Dodik je rekao da kao političar mora da pristaje na svaku mogućnost za dogovor, ali ne i na kvalifikaciju kompromisa po svaku cijenu.

“Bakir Izebegović ne odustaje od tog sporazuma, ali smatram da su ga stranci učili da bude optimista, a realnost je da tamo optimizma nema. BiH je upala u mulj i žabokrečinu, jer se izgubila priča da se građani ravnopravno zastupaju. SDA traži unitarnu državu u kojoj nema entiteta, pri čemu se urušava osnovni koncept BiH. U Ustavu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a ono što nudi SDA, jeste univerzalni građanin samo zato što oni misle da su većina”, rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da su mu Amerikanci uveli sankcije zbog njegove retorike, za koju tvrde da je antidejtonska, što nije tačno, ocjenjujući da su najveći antidejtonski posao u BiH radili “kriminalci u liku visokih predstavnika međunarodne zajednice”.

“SDA napiše dokument koji je potpuno antiustavan i niko ne poteže pitanja odgovornosti, a ako ja nešto kažem, onda je to je alarm da mi Vašington uspostavi sankcije. To i nije tako loše, počastvovan sam činjenicom da ne moram da se sastajem sa Amerikancima koji će tražiti da uradim nešto što neću”, poručio je Dodik.