Ona je na svom “Telegram” nalogu napisala da će radne posjete poslanika Americi biti suspendovane dok zvaničnici ne objasne zašto su agenti FBI 60 minuta ispitivali Jumaševu i dok ne upute izvinjenje.

Jumaševa je naglasila da nije prihvatljivo da se predstavnici drugih zemalja tako ponašaju prema jednom ruskom poslaniku, javio je TASS.

“Člana Državne dume mogu da ispituju jedino glasači i ruske službe za sprovođenje zakona”, dodala je Jumaševa.

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov izjavio je ranije da je Jumaševa, koja je trebalo da prisustvuje Forumu za dijalog u Fort Rosu, privedena na aerodromu u NJujorku radi ispitivanja koje je trajalo jedan čas.

“Štaviše, pozvana je da se sa jednim agentom FBI sastane u manje zvaničnom okruženju, kako bi nastavili sa interakcijom”, istakao je Antonov.

Predsjedavajući Državnoj dumi Vjačeslav Volodin rekao je novinarima u ponedjeljak, 7. oktobra, da je Jumaševa dala značajan doprinos odnosima Kongresa SAD i Državne dume.

On je nagovijestio da bi se o ovom incidentu moglo razgovarati u Savjetu Državne dume, koji bi nakon toga razmotrio mjere radi izbjegavanja sličnih situacija u budućnosti.