Foto: nezavisne novine

Knežević je dodao da su u DF-u uvjereni da je “riječ o još jednoj podvali crnogorskog režima”.

– Ustavni sud Crne Gore nije se uopšte izjašnjavao o spornom zakona, tako da je jasno da je sud u Strazburu u skladu sa svojom praksom taj zahtjev odbacio kao preuranjen, a ne zato što smatra da zakon nije sporan. Sud dakle nije uopšte ocjenjivao ustavnost zakona – pojasnio je Knežević za Glas Srpske.

On pita i zašto Vlada Crne Gore nije navela obrazloženje suda iz Strazbura zašto je tako postupio, već je na svoju ruku iznijela tumačenje da “odluka suda u Strazburu predstavlja još jedan dokaz da su primjedbe koje se iznose na račun Zakona o slobodi vjeroispovijesti isključivo političke i ideološke prirode i da nemaju utemeljanja ni u domaćem ni u međunarodnom pravu”.

– Poznajući politički profil advokata iz kancelarije koja je podnijela tu apelaciju, mi s pravom sumnjamo da je riječ o još jednoj podvali aktuelnog nedemokratskog režima u Crnoj Gori – istakao je Knežević.

Vlada Crne Gore objavila je jutros na svom sajtu da je “Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio zahtjev beogradske advokatske kancelarije Radić da se Crnoj Gori zabrani provođenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti do donošenja odluke Ustavnog suda Crne Gore o ustavnosti Zakona ili do zaključenja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom”.

U saopštenju se navodi da je 2012. godine Crna Gora dobila spor pred Evropskim sudom za ljudska prava po tužbi Srpske pravoslavne crkve /SPC/, koja je zahtijevala restituciju crkvene imovine u Crnoj Gori.

-Sud u Strazburu je tada odbacio tužbu SPC, kojoj se pridružila u svojstvu umješača i Republika Srbija, kao neosnovanu i neprihvatljivu, ustvrdivši da podnositelji tužbe nisu imali ‘postojeću imovinu’ niti ‘legitimno očekivanje’ za povraćaj imovine čiju su restituciju zahtijevali –  navodi se u saopštenju.

– Najnovija odluka Suda u Strazburu predstavlja još jedan dokaz da su primjedbe koje se iznose na račun Zakona o slobodi vjeroispovijesti isključivo političke i ideološke prirode i da nemaju utemeljenja ni u domaćem ni u međunarodnom pravu –  poručili su iz Vlade Crne Gore.

Crna Gora je krajem 2019. godine usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim se reguliše i pitanje vlasništva nad imovinom vjerskih zajednica. SPC taj zakon vidi kao paravan za otimanje njene imovine u Crnoj Gori.