Foto: SRNA

BORS je ogorčen odlukom Suda BiH da generalu Savčiću zabrani obavljanje funkcije predsjednika BORS-a. Na taj način Sud direktno uvlači Boračku organizaciju u nešto gdje ona ne pripada, i želi da je kriminalizuje, poručuju u BORS-u.

– Savčić je častan oficir Vojske Republike Srpske i čovjek kojem je najviše stalo da pred tim sudom odbrani svoju i čast organizacije koju predstavlja – rekao je Goran Rogić, predsjednik Predsjedništva BORS-a.

Rogić podsjeća da Sud BiH mora imati u vidu praksu Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava prema kojoj je pretpostavka nevinosti zagarantovana. Ističe da je očigledno da Sud BiH ima duple aršine, navodeći za primjer slučaj kada je Sud BiH svojevremeno vodio postupak za organizovani kriminal u koji je bio uključen tadašnji predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić.

– Tadiću nije bilo zabranjeno da i dalje bude predsjednik Ustavnog suda BiH, a kasnije i sudija tog istog suda i da radi taj posao. S obzirom da Ustavni sud BiH odlučuje o predmetima Suda BiH jasno je da očigledno postoji sukob interesa. Makar je to trebalo da bude razlog da mu se zabrani obavljanje te funkcije do završetka postupka – pojasnio je Rogić.

Isto mišljenje dijele i u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. Smatraju da je Sud BiH izašao iz sfere prava s krajnjim ciljem da se optuži sav komandni vrh VRS.

– Milomir Savčić kao predsjednik BORS-a ni na koji način ne može uticati na konačan ishod postupka obavljajući funkciju predsjednika BORSa s obzirom da se tereti za navodne događaje koji su se desili u julu 1995. To znači da Sud nikako ne smije na osnovu paušalnih procjena ili možda pritisaka određenih struktura iz Federacijeda da donese takvu odluku – rekao je Milorad Kojić, Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

BORS je odbrana obavijestila da razmišljaju o podnošenju Apelacije Ustavnom sudu BiH. Podsjećamo, po zahtjevu tužioca Predraga Tomića, Sud BiH je od generala Savčića zatražio da preda pasoš, zabranio mu da kontaktira s medijima i licima koja su na bilo koji način učestvovala u u borbenim dejstvima.