Јasmin Keserović, Emir Ališić, Miralem Berbić, Senad Kasupović, Hamza Labidi – odavno poznata imena bh isilovaca koji su po deportaciji iz Sirije odmah uhapšeni na sarajevskom aerodromu. Ostaju u pritvoru do 19. januara ili do druge odluke Suda. Pritvor im je određen zbog opasnosti od bjekstva. S njima pristigli i uhapšeni Muharem Dunić i Armen Dželko su na kriminalističkoj obradi SIPA.

– Osumnjičene osobe koje su transportovane u BiH pod istragom su zbog krivičnih djela organizovanja terorističke skupine, protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i krivična djela terorizma – naglasio je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Interesantna su bila ročišta. I pokušaji da se takozvanim ljudskim pričama i sudbinama zamagli činjenica da se ratovalo pod zastavom terorističkog ISIL-a.

– Јasmin Keserović je jedan mlad momak koji je sa nepunih 19 godina otišao tamo kao mlađi punoljetnik, još uvijek neizgrađena ličnost. On je otišao u januaru 2013. kada je još uvijek ISIL, tek će u maju 2013. ISIL biti proglašen terorističkom – naglašava Senad Dupovac, advokat Јasmina Keserovića.

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma, naglašava da su u pitanju radikalni pripadnici, koji su otišli kao takvi, i vratili se još radikalniji.

– U Sarajevu se stvara iracionalna atmosfera empatije prema njima. Pokušavaju se plasirati neke priče koje bi trebale olakšati situaciju njima, u svakom slučaju onakvi kakvi su otišli u Siriju isti su se vratili, dakle čak i radikalniji. Vidjeli smo to po ponašanju u sudnici jednog od njih koji je odbio u početku da ustane pred sudom i da daje izjavu stojeći – ističe Galijašević.

Da se u deradikalizaciji bilo šta konkretno radi ne vjeruje ministar unutrašnjih poslova Srpske , i očekuje da za povratnike koji su godinama bili pripadnici ISIL-a uslijede strože kazne,t e da budu pod punom kontrolom svih bezbjednosnih i policijskih agencija u BiH.

– Ovo je prilika Sudu i Tužilaštvu BiH u čijoj su oni nadležnosti da prekinu sa politikama blagog kažnjavanja sa onim što smo do sada imali ,da su povratnici koji su se prije njih vratili, a za koje znamo da su bili pripadnici terorističkih organizacija su kažnjeni blagim kaznama od godinu dana zatvora koje su otkupili za novac i čak nisu uopšte bili u zatvorU – napominje Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, poručuje da je to nadležnost službi bezbjednosti u BiH.

– To je nadležnost službi bezbjednosti u BiH, nadležnih tužilačkih i sudskih organa. Nisam dobio nikakvu informaciju, u tom pogledu to je aktivnost koja se vodi već, ima godinu dana, priča hoće li, neće – napominje Dodik.

Da se BiH i te kako ozbiljno treba posvetiti ovom pitanju, smatraju i delegati u Domu naroda bh parlamenta.

– Koliko smo mi spremni zavisi od rada tužilačkih i policijskih organa. Koliko to oni dobro dokumentuju toliko mislim da će svi morati prihvatitit te dokaze i da ljude zadrži na onom mjestu gdje im je u stvari mjesto, a boga mi za većinu njih treba da bude mjesto u pritvorskoj, odnosno zatvorskoj jedinici – rekao je Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda PS BiH.

Sasvim izvjesno – BiH je pred velikim ispitom. Posebno kada se očekuje da iz Sirije i Iraka stignu dodatne grupe povratnika. Ono što je interesantno jeste da, iako se mjesecima nagovještovalo, sa isporučenom sedmorkom nisu deportovani Abdulah Čurt i Emir Markota. Tako i dalje najopasnija priča zvana Markota ostaje bez odgovora, kaže Galijašević, koji već odavno tvrdi da je riječ o lažnom identitetu i licu koje izaziva pažnju zapadnoevropskih bezbjednosnih službi.