Foto: N1

“Studenti #1od5miliona koji su juče sa svojim kolegama i profesorima stupili u blokadu Rektorata BU upravo su preuzeli kontorlu nad celom zgradom Rektorata zato što im je tokom prethodne noći bilo ugroženo pravo na slobodu kretanja”, navodi se u saopštenju.

Studenti su zamolili, kako se dodaje, sve radnike koji su u tom trenutku bili u prostorijama Rektorata da ih napuste dok su nadzorne kamere blokirali.

“Sada studenti odlučuju o tome ko ulazi i izlazi iz zgrade Rektorata. Uprava i zaposleni ne mogu ući bez prethodnih pregovora, a studenti pozivaju sve svoje kolege i profesore da im se pridruže u ovim vanrednim okolnostima, a građane da ih podrže svojim dolaskom”, navodi se.

Oni su jopš saopštili i da smatraju da je “nečinjenje i nereagovanje uprave Rektorata i rektorke BU Ivanke Popović prilikom upada aktivista Srpske napredne stranke koji su napali studente tokom blokade Rektorata jasan znak da je autonomija Univerziteta narušena i ugled ove institucije tom prilikom ukaljan”.

Udruženje “Jedan od pet miliona” saopštilo je ranije da su studenti iz tog udruženja noć proveli zaključani u zgradi Rektorata, ocenivši da im je na taj način, “zabranom ulaska i izlaska u Rektorat”, narušeno osnovno ljudsko pravo – sloboda kretanja.

Od učesnika blokade je, kako su naveli, traženo da pri izlasku iz Rektorata Univerziteta u Beogradu upišu svoje ime na spisak kako bi ih čuvar identifikovao prilikom ponovnog ulaza, što su, kako navode, odbili jer pruža mogućnost zloupotrebe i targetiranja.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime