Foto: RTRS

“Sve ovo i te kako utiče na pomirenje. Naš su učili… da su najvažniji prvo istina, pa odgovornost, pa onda pomirenje. Mi smo dodavali i da ljude treba obeštetiti. Ovde niti ima odgovornosti, niti obeštećenja, tako da je teško da dođe do pomirenja”, rekao je Štrbac u N1 Studio Live, povodom današnje komemoracije ubijenim srpskim civilima u selu Grubore kod Knina, u avgustu 1995, samo dvadesetak dana posle akcije “Oluja”, u kojoj je iz svojih domova proterano između 220 i 250 hiljada Srba.

On je ocenio da je današnji nastup hrvatskog predsednika Zorana Milanovića i ministra branitelja Toma Medveda na komemoraciji u Gruborima “da se čovek rasplače”, ako ne zna pozadinu svega.

Tom prilikom je, podsećamo, Milanović odrecitovao deo pesme Alekse Šantića “Ostajte ovdje”, dok je Medved rekao da su ovakve komemoracije prilika da se oda počast nevinima, i da je potrebno ulagati napore da se takve stvari iz prošlosti više nikada ne ponove.

Na pitanje zašto su Grubori izabrani kao simbol hrvatskih zločina prema Srbima, Štrbac je naveo da je to zato što je sve jasno oko tog zločina i da stoga nema iznenađenja za hrvatsku javnost, ali i zato što je to vremenski prvi događaj posle proslave “Oluje”, “pa je to sve došlo kao kec na desetku”, aludirajući na aktuelnu hrvatsku politiku pomirenja sa Srbima i međusobno pružanje ruku, s jedne strane potpredsednika hrvatske vlade Borisa Miloševića, iz srpske zajednice, koji je prisustvovao proslavi u Kninu, i sa druge strane, najviših predstavnika Hrvatske, na čelu sa Milanovićem, koji su odali počast srpskim žrtvama tokom rata devedesetih.