Foto: RTRS

Velika je indoktrinacija društva. Trebalo bi država Hrvatska kroz obrazovanje, vaspitanje i medije da mijenja stvari – rekao je Štrbac za RTS.

Štrbac kaže i da će se ispuniti cilj koji je zacrtao nekadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tudman koji je rekao da ce se srpsko pitanje riješiti kada njihov udio u ukupnom broju stanovnika bude manji od tri odsto.

– U Hrvatsku su se vratili samo stari zbog penzija, sa kojim i dalje imamo velikih problema – navodi Štrbac i dodaje – Kad vam oduzmu stan, kuću, a ne obnove, gdje da se vratite. I kad se nešto uradi, to je na kašicicu, a mora se i živjeti od nečega – napominje Štrbac.

Kako navodi Štrbac, obišao je izbjegle Srbe po Evropi, Australiji, SAD.

– Većina bi se vratila u svoj zavičaj, ali za povratak Hrvatska pravi probleme. Hrvati su vrlo mudro, još početkom 90-tih smislili način da bez oružja prisile Srbe da odu. Od Krajine pa do Prištine to je bila najduža izbjeglička kolona od Drugog svjetskog rata – ističe Štrbac.

Na pitanje da li su zaboravljeni izbjegli u “Oluji”, Štrbac podsjeća da se do prije četiri godine obilježavala samo u crkvama, a od tada se održavaju i državne manifestacije.

– Јa sam još u ratu, popisujem žrtve, nisu sve ni popisane. Desio se raspad sistema kao u Republici Srpskoj Krajini koja se preko noći raspala. Suočavamo se sa manipulacijama države Hrvatske, čak i kada imamo imena žrtava – napominje Štrbac.