Jens Stoltemberg

“Sada je vrijeme da vaši glasovi budu saslušani. Ova mogućnost se ukazuje jednom u životu. Vrata NATO-a su otvorena, ali samo građani vaše zemlje mogu da odluče da li ćete kroz njih proći. Zato, vaša budućnost je u vašim rukama. Čekamo vas!”, rekao je Stoltenberg.

Istakao je da historijski dogovor vlada Makedonije i Grčke o rješavanje spora oko naziva otvara mogućnost za ravnopravno članstvo Makedonije u međunarodnoj zajednici, uključujući i ravnopravno članstvo u NATO.

“Članstvo u NATO će vama i vašoj djeci dati sigurnost koja dolazi kada ste dio najuspješnije svjetske alijanse i dat će vašoj zemlji ravnopravan glas u našim diskusijama i ravnopravno izjašnjavanje o našim odlukama”, rekao je Stoltenberg.

Građani Makedonije treba da se na referendumu 30. septembra izjasne da li su za dogovor s Grčkom o rješavanju dvoipodecenijskog spora oko naziva svoje države, kojim je predviđena promjena od “Makedonija” u “Sjeverna Makedonija”, uz garancije za makedonski nacionalni identitet, jezik i kulturu.

Uspješan referendum i ustavne promjene do kraja ove godine, koje garantuju promjenu naziva države u “Sjeverna Makedonija”, uslov su za integraciju te zemlje u EU i NATO.