Goran Stevanović (foto: Oliver Bunić / RAS Srbija)

– Ako se ovako nastavi idemo ka ukidanju vanrednih mjera, ali i dalje ostaje ograničenje kontakata – istakao je Stevanović.

Naredna konferencija za novinare biće u srijedu.

Prema posljednjim podacima preminulo je četvoro ljudi, a ukupno 193. Hospitalizovnao je 2.116 osoba, na respiratorima su 54 osobe, izliječen je 1.551 pacijent.

Na konferenciji za novinare u Palati “Srbija” direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović je rekao da je do 15 časova testirano 5.274 osobe, 102 je bilo pozitivno, što pokazuje trend pozitivnosti, što je dobro.

Testirano je ukupno 101.911 osoba, do sada je potvrđeno 9.464 slučaja koronavirusa. Procenat smrtnosti je 2,04 odsto.

Virusom korona zaraženo je 450 zdravstvenih radnika. U ustanovama socijalne zaštite do sada je kod 438 korisnika potvrđeno prisustvo virusa, korona kao i kod 115 zaposlenih.

– Brojevi su dobri i pokazuju efikasnost mjera. Ako se ovakav trend nastavi možemo se nadati brzom okončanju preostalih mjera, u narednih nedjelju do dvije – rekao je Stevanović.

Prema njegovim riječima, značajno je distanciranje mjera da ne bi ušli u ciklus povećanja broja oboljelih.

Opasnost nije velika, istakao je Stevanović i dodao da je potrebno još nekoliko dana da broj pozitivnih rezultata bude manji od pet odsto testiranih, da bi se stvorili uslovi za ukidanje policijskog časa i relaksaciju mjera.

Kada će biti ukinut policijski čas 

– Kada će biti ukinut policijski čas, zaviće od epidemiološke procjene – rekao je Stevanović.

Prema njegovim riječima, svi pacijenti koji su pozitivni na Kovid – 19 biće smješteni u bolničke kapacitete, a oni koji imaju najminimalnije simptome u privremene bolnice.

– Vidjeli smo da mjere kućne izolacije nisu tako efikasne, i za sada svi pozitivni će biti smješteni u bolničke kapacitete, bilo da se radi o kovid ili privremenim bolnicama – rekao je Stevanović.

Govoreći o bolnici u Beloj Crkvi, Stevanović je rekao su prvi rezultati epidemiološkog ispitivanja pokazali da postoje indicije da je u tu bolnicu virus korona unesen iz Vršca.

Stevanović je rekao da je potvrđena infekcija kod pet kuvara, jednog ljekara, tri medicinske sestre i četiri pacijenta.

Ukazao je da u zatvorima jedino u Zabeli u Požarevcu ima pozitivnih na virus korona i da u njihovom liječenju nema nikakvih problema.

Riječ je o paviljonima otvorenog tipa, rekao je on i dodao da dio pritvorenika nema skoro nikakvu kliničku simptomatologiju – oni na posebnom izolovanom objektu za dalji nadzor, koji je sličan privremenoj bolnici na Sajmu u Beogradu. 

Govoreći o masovnom testiranju, Stevanović kaže da je cilj da epidemiolozi utvrde nivo kolektivnog imuniteta, a biće na nivou reprezentativnog uzorka.

Od sutra bez konferencija za novinare zbog manjeg interesovanja, sljedeća će biti održana u srijedu. 

Pilot testiranje u KC “Bežanijska kosa”

U Kliničkom bolničkom centru “Bežanijska kosa” u subotu je sproveden pilot projekat testiranja prokuženosti svih zaposlenih.

– Testirani su svi i niko nije imao simptome. To je urađeno kako bismo spriječili da neko ko nema značajnu simptologiju u nekovid bolnicu unese infekciju. Takva predstudija služi da vidimo šta će biti problem – rekao je Stevanović.

Prema njegovim riječima, niko od testiranih nije imao simptomatologiju.