Foto: RTRS

Stevandić ističe da vlast na nivou BiH još nije formirana, jer Izetbegović, Komšić i Džaferović, regulišući međusobne odnose u Federaciji BiH, pokušavaju da ponište volju srpskog naroda koja je pokazana na izborima, ne dozvoljavajući legitimnim predstavnicima Republike Srpske da zauzmu pozicije koje im po Ustavu pripadaju.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da nekonstituisanje vlasti na nivou BiH predstavlja kršenje Ustava.

Stevandić ističe da je veoma opasno i podmuklo što je u u ovu priču uvlači NATO, koji Izetbegović, Komšić i Džaferović koriste kao alibi da bi se produbili sukobi u BiH, a Republika Srpska diskriminisala i onemogućila da postavi legitimne predstavnike na nivou BiH.

On je predstavnicima NATO-a poručio da se odreknu promotera kao što su Izetbegović, Komšić i Džaferović, koji žele NATO da uvuku u svoje privatne političke obračune sa predstavnicima i vlastima Republike Srpske.

Stevandić je rekao da vojna neutralnost, koja je na snazi u Republici Srpskoj po odlukama Narodne skupštine, nije akt koji se suprotstavlja NATO-u niti ima išta usmjereno protiv ovog vojnog saveza, već je usmjeren na saradnju sa svima, pa i sa NATO-om.

Povodom sutrašnje posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Briselu, gdje će evropskim zvaničnicima uručiti odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, Stevandić je rekao da Srpska prednjači u odgovaraju na pitanja, ali da na nivou BiH ima onih kojima je preče oprstruisanje formiranja vlasti od evropskih integracija.

On kaže da se zato došlo do situacije da na više od 20 pitanja iz Upitnika nema konkretnih odgovora.

– Opstrukcija uzima gorke plodove. Imamo ljude koji su nam legitimni partneri na nivou BiH, ali ne žele da se posvete evropskim integracijama, već se posvećuju uslovljavanju i diskriminaciji Republike Srpske. Ti ljudi nanose štetu i FBiH – ocijenio je Stevandić.

On kaže da je Republika Srpska uvijek prednjačila u svim poslovima u vezi sa evropskim integracijama.

– Republici Srpskoj se nema šta prigovoriti jer je sva krivica i odgovornost na drugoj strani – zaključio je Stevandić.

Generalni sekretar Ujedinjene Srpske Neven Stanić rekao je da ova stranka ima sve više novih članova i odbornika, a za tri godine postojanja napravila je istorijski rezultat, jer je na proteklim opštim izborima osvojila tri poslanička mandata.

Stanić je najavio da će u četvrtak, 7. marta, u Trebinju održati konferenciju za novinare povodom pristupanja dva odbornika u Ujedinjenu Srpsku, čime je ova stranka postala druga stranka po jačini u ovom gradu.

On je rekao da će 23. aprila biti održana Gradska skupština Ujedinjene Srpske u Banjaluci, a 19. maja Republička skupština Ujedinjene Srpske, gdje će biti izabrani svi organi i rukovodstvo ove stranke.