Iako se više ni na zvničnoj stranici NATO ne spominje ANP, već Program reformi koji ne prejudicira članstvo, i iako ni ovaj stenogram nije ekskluzivan, jer je objavljen neposredno nakon sastanka, članovi opozicije iskoristili su ga za napad na srpskog člana Predsjedništva BiH.

Da li je ovo Akcioni plan? – nekoliko je puta Šefika Džaferovića, Željka Komšića, ali i ambasadore Kvinte, pitao Milorad Dodik na sastanku 19. novembra u Sarajevu. Ambasadori su se izjasnili – konsultovali su se sa NATO-om i poručili da će taj vojni savez prihvatiti reformski program iz BiH koji ne aktivira ništa i ne mijenja status MAP-a. To je potvrdio i ambasador SAD-a Erik Nelson. Sve to objavljeno je u medijima dan nakon sastanka, a potvrđeno i u stenogramu koji je Fejs tv objavila juče.

– Јa sam spreman da podržim reformski dokument o NATO-u i aktivnostima, ali da to nije Akcioni plan. Kao što vidite, mi imamo različita mišljenja o tome. Ideja koja bi mogla da bude prihvatljiva jeste da se NATO oglasi i kaže da li on smatra da je to Akcioni plan. A ako NATO kaže da ovo nije Akcioni plan, to je jedino prihvatljivo. U svakom drugom slučaju ne bih dozvolio da budem prevaren jer je u BiH sve moguće – rekao je Dodik.

Na zvaničnoj stranici NATO saveza, u dijelu koji govori o odnosima sa BiH, koji je ažuriran 3. februara ove godine, više se ne spominje ANP. Ističe se da se Programom reformi predviđa saradnja sa NATO. Da je riječ samo o saradnji, više puta nakon toga naglašeno je i u izjavama NATO zvaničnika, a zaključke o Programu reformi usvojila je i Narodna skupština Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske prihvata opredjeljenje iz “Programa reformi BiH“ da taj program ne prejudicira odluku o članstvu, to jest da se ne može unaprijed odlučivati o članstvu u NATO-u čime se prekida dosadašnji kontinuitet opredjeljenosti BiH za punopravno članstvo.

Narodna skupština Republike Srpske smatra da dokument “Program reformi BiH“ ni po čemu nije raniji tekst “Godišnji nacionalni program“ takozvani ANP, jer se tako ne zove i ne može poslužiti kao osnov za aktiviranje bilo kakvih procesa osim saradnje i partnerstva sa NATO-om. Odbacuje se bilo kakvo drugo tumačenje i tretiranje ovog dokumenta. Narodna skupština smatra da je “Program reformi BiH“ u okvirima Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske.

I pored toga, stenogram koji je objavljen juče, iako nije ni ekskluzivan, niti sporan, poslužio je opoziciji u Srpskoj da zatraži ostavku srpskog člana Predsjedništva.

– Dodik je priznao da pristaje na ANP i time trasirao put BiH ka NATO. Stenogram je dokaz da je Dodik bio svjestan da potpisuje Nacionalni godišnji plan – istakao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Narod se ne može prevariti jeftinim podvalama o stenogramu iz koga se izvadi rečenica, a ne pročita i ne pokaže cijeli sadržaj, odgovara Milorad Dodik u izjavi za Srnu, i podsjeća da je taj stenogram dostavio SDS-u i PDP-u prije dva mjeseca.

– Podvale u vezi sa suštinom dokumenta Programa reformi ne mogu zaustaviti rasipanje SDS-a po svim nivoima, i ne mogu sakriti činjenicu da je lično Šarović prije nekoliko dana po diktatu Bakira Izetbegovića, a protivno odlukama Narodne skupštine Republike Srpske, podržao da se sa čela Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH smijeni Srbin i na to mjesto dođe Bošnjak – istakao je Dodik.

Dodik podsjeća da su Šarovića jedva odvojili od fotelje za koju nije imao legitimitet, a sjedio je u njoj punih pet godina i sve vrijeme radio protiv interesa svog naroda. Kaže da stenogramom može manipilisati dan ili pola dana, ali šta ćemo s rukom koju je podigao uvis za račun Bošnjaka, koju su vidjeli svi. Svi koji su imali uvid u stenogram tvrde isto.

– Razgovor se vodio između četvorice ljudi, tri člana Predsjedništva i američkog ambasadora, iako je bilo više prisutnih. U suštini, dogovor postižu dvojica aktera-ambasador SAD i Milorad Dodik. Oni su dominantni u tom razgovoru. I upravo američki ambasador na Dodikovo insistiranje daje garanciju da Program reformi nije ANP, da se ne aktivira put u NATO, a ti najvažniji dijelovi razgovora uopšte se ne spomilju u verziji koju su interpretirale Fejs i BN  televizija – rekao je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci.

U SNSD-u kažu da je objavljivanjem stenograma građani Republike Srpske konačno mogu da vide da Milorad Dodik nije pristao na Godišnji nacionalni program /ANP/, i da je dobio sve moguće garancije da Program reformi nije ANP.

Portparol stranke Radovan Kovačević kaže da su SDS i PDP prošle sedmice na najrigidniji i najeklantantniji mogući način pogazili zaključke Narodne skupštine Republike Srpske u parlamentu BiH, ali i u Narodnoj skupštini Republike Srpske.