Predsjedništvo BiH (Foto: Avaz/M. Kadrić)

Željko Komšić na početku rasprave pokušao je da povuče prijedlog odluke o priznanju Kosova. U tome ga je podržao i Džaferović, koji je pokušao da zaobiđe ovu tačku.

Šefik Džaferović: Gospodin Komšić je ovo povukao, ne znam o čemu da glasamo.

Milorad Dodik: Dakle gospodine Džaferoviću vi ste pravnik, Vi znate savršeno dobro, nemojte se praviti naivni u tome, prošli put smo glasali do momenta dok je predlagač, to nije izglasano on je mogao da povuče, kad se izglasao i donešena odluka Predsjedništva to je vlasništvo Predsjedništva i više nije njegovo.

Komšić je insistirao da neće glasati, ali je do glasanja ipak došlo.

Željko Komšić: Јa glasati neću, ja sam rekao.

Milorad Dodik: Dobro, čovjek neće glasati, ti to stavi na glasanje on ne glasa i ok. Ali neka se glasa, mora se glasati, ti to znaš da se mora glasati.

Šefik Džaferović: Dakle, ovako ja ću poštovati ovo što ste vi tražili i stavićemo na glasanje ali da kažem da ću ja slijediti stav predlagača, za mene je logično da nemamo o čemu da glasamo i ja neću također glasati. Sad pitam pošto vi inisistirate ko je za odluku o priznanju Kosova? Ko je za? Nema niko za. Ko je protiv?

Milorad Dodik: Јa

Šefik Džaferović: Јedan

Milorad Dodik: Dobro, uredu, glasali smo.

Šefik Džaferović: Dakle konstatujem da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku.

Milorad Dodik: E to je tačno, odlično.

Šefik Džaferović: o priznanju Republike Kosovo.

Milorad Dodik: Bosna i Hercegovina ne priznaje Kosovo.

Komšić je poslije rekao da to ne znači da neće ponovo pokrenuti proceduru, a Džaferović pokušao da se ponovo izvuče iz svega, podsjećajući da se odluke donose kroz dva kruga i da mogu da završe i entitetskim vetom. Dodik je na kraju ove tačke zahvalio Komšiću i Džaferoviću jer je zahvaljujući tome što su promijenili stavove, Predsjedništvo BiH donijelo odluku da ne priznaje samoproglašeno Kosovo.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime