Foto: MUP Srbije

Navode da je kompanija koja se dovodi u vezu sa Brankom Stefanovićem imala povlašćen položaj prilikom kupovine oružja od “Krušika”, ministar Stefanović negira.

“To je potpuna izmišljotina da je imao povlašćen položaj, koju je demantovao i Krušik i Ministarstvo odbrane, znači dve ozbiljne institucije, pokazujući konkretno, znači oni nisu rekli paušalno, oni su naveli zbog čega je to izmišljotina i naveli su koliko je netačno da je bilo ko uopšte, ne jedna firma, bilo koja firma imala povlašćen položaj u odnosu na državu. Nikada nijedna. Ne želim više da odgovaram na pitanja”, rekao je Stefanović.

Firma GIM koja se dovodi u vezu sa Brankom Stefanovićem jeste kupovala naoružanje po povlašćenim cenama od Krušika iz Valjeva, navodi BIRN nakon analize ugovora koje je, kako kažu, ova državna fabrika namenske industrije “svesno htela da sakrije od javnosti”.

Veze starijeg Stefanovića i Krušika pokazuje i fotografija do koje je došao BIRN, a na kojoj se vidi da Branko Stefanović prisustvuje svečanosti povodom godišnjice postojanja fabrike.

U danas objavljenom tekstu, BIRN navodi i šta im je odgovorio Krušik, ali i kakav je odnos cena bio iz čega se vidi, kako naglašavaju, da je GIM istu vrstu oružja po pravilu plaćao jeftinije od konkurencije – na primer od državnog preduzeća Jugoimport SDPR koje se bavi promеtom naoružanja i vojnе oprеmе.

Koja je uloga oca ministra unutrašnjih poslova, Branka Stefanovića, u izvozu oružja iz Srbije – to pitanje pokrenuo je u novembru prošle godine BIRN, a ponovo, nedavno, i portal ArmsWatch u svom tekstu i od tada je, od kako je članak objavljen, pod DDOS napadima iz je Srbije, zbog čega mu je pristup onemogućen. U tekstu na ovom sajtu stajalo je da je oružje proizvedeno u valjevskom Krušiku završilo u rukama boraca Islamske države u Jemenu, uz posredovanje firme iz SAD i preko Avganistana. Prema dokumentima koja su novinari tog portala dobili od proizvođača u Krušiku, u tekstu se dodaje da je Ministarstvo odbrane Saudijske Arabije kupilo granate koje su kasnije viđene u rukama islamista. Armswatch je pisao i da je “izvoz iz Srbije oko 517.000 granata sprovela privatna kompanija GIM, koju predstavlja Branko Stefanović”. Ministarstvo trgovine i Ministarstvo odbrane demantovali su da je obavljan izvoz oružja u Jemen, navodeći da nijedna dozvola za tako nešto nije izdata.

Nebojša Stefanović demantovao je juče da je njegov otac vlasnik firme koja se pominje u tekstu, ali nije objasnio njegovu vezu sa tom kompanijom. Ministar je, inače, demantovao ono što niko nije ni tvrdio za njegovog oca.

BIRN je na svom sajtu javno.rs danas objavio i fotografiju Branka Stefanovića na jednoj svečanosti u Krušiku, kao i pisani zahtev (objavljen takođe i u ArmsWatchu) koji je firma GIM uputila Krušiku krajem aprila 2017, a kojim se traži da se omogući ulaz u fabriku, “rad pregleda robe”, predstavnicima firme među kojima je i Branko Stefanović.

BIRN
Izvor: BIRN

Inače, BIRN piše da vlasnika GIM-a i Branka Stefanovića povezuje i preduzeće “United BG” u kom su njih dvojica bili suvlasnici do aprila 2018. godine. Osnivanje zajedničke kompanije “United BG” 2015. godine poklapa se sa boljim poslovnim rezultatima GIM-a, dodaju.

Finansijski izveštaji, prema istraživanju BIRN-a, pokazuju da GIM sa četrdesetak miliona dinara prihoda u 2016. naglo skače na preko milijardu dinara prihoda u 2017. godini, a najnoviji podaci za 2018. pokazuju skok na skoro dve milijarde dinara, što se, kako navode, poklapa sa angažovanjem Branka Stefanovića u ovom preduzeću.