Foto: BETA

“Svi su svesni narastajuće opasnosti od organizovanog kriminala. Najbolje pitati Evropu i SAD šta misle odakle dolazi najveći deo organizovanog kriminala, šta se dešava sa albanskom mafijom i u Evropi i u SAD”, rekao je Stefanović.

Navodeći da je Srbija postigla veliki napredak u borbi protiv pranja novca, Stefanović je izrazio očekivanje da na predstojećoj konferenciji u Orlandu u SAD, Srbija bude skinuta sa “sive liste”, što će biti novi podstrek za investicije u Srbiju.

“Sve zemlje koje nisu verovale u posvećenost Srbije, sada će moći da vide šta smo sve uradili u toj oblasti”, rekao je Stefanović za TV “Pink”.

Govoreći o posjeti SAD i sastancima sa američkim kolegama, Stefanović je naveo da su potpisani sporazumi važni za borbu protiv ilegalnih migracija, narkotrafikinga, organizovanog kriminala i terorizma.

“Želimo da sarađujemo sa najjačim zemljama sveta, koje imaju baze podataka i mogu da nam kažu da li su detektovali kao teroriste ljude koji mogu ugroziti bezbednost Srbije. Razgovaramo o razmeni informacija i o mogućim teroristima, taj posao ide dobro”, kaže Stefanović.

Kada je riječ o policijskoj saradnji sa Kinom, on je najavio da će, zbog velikog broja kineskih turista, u Srbiju doći kineski policajci koji će patrolirati sa srpskim kolegama.

“Pošto ima mnogo kineskih turista koji dolaze u Srbiju, hoćemo da zajedničkim patrolama olakšamo komunikaciju između turista koji ne govore naš jezik, a nekad govore samo kineski i nijedan drugi, i da regulišemo sva pitanja koja se tiču bezbednosti”, rekao je Stefanović.

Stefanović kaže da Srbija sa Kinom održava dobre, bliske prijateljske odnose, te da Kina uvijek podržava strateška pitanja Srbije, a što se tiče bezbjednosti, Kina ima veoma razvijen bezbjednosni sistem.

“Radimo sa Kinom da kroz radnu grupu razmatramo sva bezbednosna pitanja vezana za velike projekte u oblasti `Pojasa i puta`. Kina je veoma moćna u zaštiti od visokotehnološkog kriminala. A, od Kineza možemo dobiti informacije o narkotrafikingu i terorzmu koje su vezane za zaštitu naših interesa”, rekao je on.

Komentarišući pisanje francuskog “Monda” o lažima zbog kojih je bombardovana Srbija, Stefanović je rekao da ne voli naknadnu pamet i da neko kaže ono što su svi znali – da Srbija nije odgovorna.

“Kada se desi teroristička akcija, kada neko ubija ljude na ulici, morate da reagujete. Bolje da nekad dobijemo istorijsku pravdu, iako to ne pomaže hiljadama ljudi koji su stradali. Kada je počeo da jača ugled Srbije, onda možete da očekujete da vas neko možda i pravičnije tretira”, dodao je Stefanović.