Foto: BETA

“Svaki dan bez rešenja, mi smo jedan dan bliži nestajanju svega srpskog na Kosovu i Metohiji”, rekao je Dačić za “Blic”.

Povodom najava nove konferencije na kojoj bi se moglo naći rješenje za odnos Beograda i Prištine, Dačić je rekao da je manje važno da li će dogovor biti potvrđen na međunarodnoj konferenciji ili u nekom drugačijem formatu.

“Cilj nam je da dođemo do međunarodne konferencije, ali još važnije je da za kompromis oko Kosova i Metohije dobijemo potvrdu i garancije najuticajnijih svetskih faktora. To je neophodno da bi sporazum bio primenjen i poštovan, ne zbog nas, već zbog Prištine koja je nebrojeno puta prekršila dogovoreno”, istakao je Dačić.

On je naveo da Priština i Tirana odavno rade na ujedinjenju, iako u javnosti uporno govore da koncept “velike Albanije” ne postoji.

“To predstavlja destabilizaciju regiona i trebalo bi da zabrine sve koji se bave Balkanom, a posebno one koji po navici samo Srbiju optužuju za destabilizaciju”, rekao je Dačić.

On je dodao da je u stvarnosti potpuno suprotno, odnosno da je Srbija već dugo najkonstruktivniji čuvar stabilnosti Balkana.

Govoreći o taksama koje je Priština uvela za robu iz Srbije, Dačić je poručio da očekuje da će međunarodni pritisak, prije svega onaj od Zapada, natjerati Prištinu da povuče tu nečuvenu odluku.

“Kad su pre tri godine mogli da za samo nekoliko dana nateraju Hrvatsku da prekine besmislenu blokadu granice sa Srbijom, onda još lakše mogu da nateraju Prištinu da uradi isto”, uvjeren je Dačić.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime