Predstavnike Odbora primio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, a razgovaralo se o aktuelnoj političkoj situaciji, predstojećim opštim izborima, nastavku mirovne operacije EUFOR-a “Altea” i evrointegracijama BiH, te je naglašeno da BiH samo kao jedinstvena i suverena država ima svoje mjesto u EU.

– Predstavnici odbora su istakli da je EU ozbiljna u vezi sa perspektivom integracije BiH i odlučna je dati BiH status kandidata čim rad na ključnim reformama, u skladu sa mišljenjem Komisije, bude napredovao – saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Politički i bezbjednosni odbor je odgovoran za zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku EU i za zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku, te je pozdravio saradnju BiH sa tim politikama za koje je naglašeno da su dva ključna polja za međusobnu stabilnost i prosperitet.

Bilo je riječi i o sukobu u Ukrajini, a članovi Odbora su istakli da je EU već uvrstila zapadni Balkan u svoj odgovor na ublažavanje posljedica rata u Ukrajini, uključujući snabdijevanje energijom i hranom.

U saopštenju se napominje da “EU pozdravlja opredijeljenost trojice članova Predsjedništva BiH i drugih ključnih aktera BiH iz juna ove godine da BiH nastavi svoje usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU”.

Džaferović je rekao da se BiH uskladila sa svim deklaracijama i izjavama EU, kao i sa “paketom restriktivnih mjera uvedenih u februaru i martu u vezi sa ratom u Ukrajini”.

Delegaciju Političkog i bezbjednosnog odbora su činili predstavnici svih 27 država članica Unije, a njima se pridružio i Vojni komitet EU koji je u radnoj posjeti BiH, te šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler, a predvodila je predsjedavajuća Odbora Delfine Pronk.

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića prisustvovao njegov savjetnik za spoljnu politiku Slaven Kovačević, navedeno je u saopštenju.