“Sjedinjene države pozdravljaju odluku makedonskg parlamenta da krene u institucionalne promjene koje su potrebne za implementaciju dogovora sa Grčkom iz Prespe. SAD vjeruju da je dogovor historijska šansa za napredak u stabilnosti, bezbjednosti i prosperitetu u cijeloj regiji”, navodi se u saopštenju State departmenta.

Usvajanje odluke u Sobranju pozdravili su i Visoka predstavnica EU Federica Mogherini, komesar za proširenje Johannes Hahn, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, predsjednik Evropskog savjeta Donal Tusk i drugi zvaničnici EU.

Skupština Makedonije dvotrećinskom većinom od 80 glasova usvojila je odluku za pristupanje ustavnim izmjenama u skladu sa dogovorom sa Grčkom. Na osnovu Sporazuma iz Prespe, Makedonija će promijeniti ime u Republika Sjeverna Makedonija, dok će Grčka odblokirati evroatlantske integracije te države.

Ovo je bila prva od ukupno tri faze u postupku za promjenu Ustava.

U drugoj se trebaju utvrditi nacrt-amandmani i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika. Treća faza je usvajanje amandmana, za šta je neophodna dvotrećinska većina ili podrška od najmanje 80 poslanika, prenosi RSE.

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kotzias potpisali su dogovor o promjeni imena Makedonije u Republika Sjeverna Makedonija, skraćeno Sjeverna Makedonija 17. juna 2018. godine.