Najmasovnije ubijanje je izvršeno 22. marta 1942. godine, ali su ubijanja trajala i do početka maja.

Pomenu za stradale prisustvuju izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH Sanja Vulić i Nenad Nešić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Pero Petrović, Aleksandar Glavaš i Ljubiša Krunić.

Obilježavanju prisustvuju i načelnici opština Višegrad Mladen Đurović, Rogatica Milorad Јagodić, Sokolac Milovan Bjelica, Novo Goražde Mila Petković, Rudo Dragoljub Bogdanović, te predstavnik opštine Istočna Ilidža.

Nakon parastosa, u znak sjećanja na starobrodske žrtve, kod spomen-obilježja u Starom Brodu vijence su položili Milunović i Tomić.

Ministar rada Duško Milunović podsjetio je da je Stari Brod mjesto stravičnog stradanja srpskog naroda 1942. godine i da je cilj da se ne zaboravi ko je bio žrtva, a ko zločinac.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je rijeka Drina zelena grobnica za više od 6.000 nevinih Srba koji su stradali u njenim vodama bježeći od ustaša u Miloševićima i Starom Brodu 1942. godine.Obilježavanje 80 godina od zločina nad Srbima u Starom Brodu

Obilježavanje 80 godina od zločina nad Srbima u Starom Brodu

– Na nama je da činimo ono što možemo i moramo – da njegujemo kulturu sjećanja na sve srpske žrtve i da čuvamo Republiku Srpsku koja je garant opstanka srpskog naroda. Dok imamo svoju Srpsku, biće i nas, naših predaka i naših potomaka – poručio je Dodik.Obilježavanje 80 godina od zločina nad Srbima u Starom Brodu

Obilježavanje 80 godina od zločina nad Srbima u Starom Brodu