Mnogi ukazuju na preveliku urbanizaciju samog centra Zlatibora, pa i na urbanistički haos. Postoji li način da se zaustavi takva gradnja?

Stalno smo isticali i ukazivali na problem bespravne ili neplanske gradnje. Pojedini investitori su u Ministarstvu građevinarstva našli prolaz da grade tako što odstupaju od građevinskih dozvola, koje izdaje naša opštinska uprava. To im je omogućeno Zakonom o ozakonjenju za koji sam, kao jedini predsednik opštine u Srbiji, tražio ocenu ustavnosti. To je najkoruptivniji zakon i za to mora da odgovara Zorana Mihajlović. Ne može onaj ko gradi nelegalno da ima više prava od onoga ko poštuje zakon. Takvi investitoru su, koristeći namerno ostavljene “rupe u tom zakonu, koristili mogućnosti za legalizaciju.

Da li lokalna samouprava može to da spreči?

Nismo mogli da se izborimo sa tim. Našim planovima je propisan izgled objekata i fasada u planinskom stilu, ali nemamo mogućnosti da to kontrolišemo. Mi izdamo dozvolu, u skladu sa opštinskim planom, ali investitori u projektu prikažu tavan, a potom dograde dva sprata. Imamo samo jednog građevinskog inspektora i često smo ukazivali i na taj problem, jer on ne može da postigne da kontroliše toliku gradnju na Zlatiboru. On nema zaštitu, ni asistenciju policije kad izađe na teren, a investitori često i prete. Podnosili smo krivične prijave, ali takvi investitori su osuđivani iznosima od 40.000 do 100.000 dinara, što je stimulativno za bespravnu gradnju. Ne može se nama prebacivati odgovornost, jer smo zahtevali da se promeni zakon, uspostave jasna pravila i da onaj ko gradi bespravno mora krivično da odgovara i da bude kažnjen zatvorom. Očigledno je da ovakvo stanje nekome odgovara.

Javna tajna je da se gradnjom na Zlatiboru, povremeno “peru pare“ stečene kriminalom i da se takvi “investitori“ najčešće ne pojavljuju kao vlasnici tih objekata, već se kriju iza drugih ljudi. Može li tu lokalna samouprava da reaguje?

Ako neko podnese zahtev za građevinsku dozvolu, nemamo ingerencije da proveravamo poreklo njegovog novca. Kad nam se uplati novac sa računa neke banke, valjda bi to neko drugi trebalo da proverava, a ne lokalna samouprava. Često pominjem Zoranu Mihajlović, koja nas je nazivala raznoraznim imenima, ali ona je potpredsednica vlade i trebalo bi da proveri sumnje u pranje novca, a time bi trebalo da se bave i druge državne institucije. Ima investitora koji se dovode u vezu sa licima sa druge strane zakona, koji uplate naknadu opštini i čak grade sa građevinskom dozvolom. Veći problem su oni ljudi koji su bliski vlasti, koji grade bespravno ili pri gradnji odstupaju od građevinske dozvole. Obično grade na druga lica, a potom političkim vezama sve to uspevaju da srede.

Najveći problem su korumpirani političari koji za jedan mandat zarade desetine miliona evra. Izvor korupcije je u politici, a političari koji su na sumnjiv način došli do novca najlakše ga operu kroz gradnju. To je sistemski problem ove države i trebalo bi da se ispita poreklo novca, prvenstveno političara, a onda bismo lako rešili i ostale probleme. I katastar je takođe rak-rana”, jer takvi investitori mogu te objekte da prevedu na druga lica, a da se ne vidi ko je stvarni vlasnik.