Tedros Adanom Gebrejesus (foto: Tanjug / AP / Jean-Christophe Bott)

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je vanrednu situaciju na globalnom nivou, nakon što se broj slučajeva obolelih od koronavirusa za nedelju dana više nego deset puta povećao. 

SZO je saopštila da hitna situacija na globalnom nivou predstavlja “vanredni događaj”, što znači da predstavlja rizik po druge zemlje i zahteva koordinisan međunarodni odgovor.

Stručnjaci navode da posebno zabrinjavaju slučajevi prenošenja virusa sa čovjeka na čovjeka u zemljama izvan Kine, jer oni nagovještavaju da postoji veća mogućnost za dalje širenje virusa.

Proglašenje vanredne situacije na globalnom planu pokreće preporuke svim zemljama. Ono je usmjereno na sprečavanje ili smanjenju širenja virusa preko granice, uz izbjegavanje nepotrebnog miješanja u trgovinu i putovanja. 

AP navodi da proglašenje vanredne situacije obično podrazumijeva da će se u sprečavanje širenja virusa uložiti više novca i resursa, ali bi moglo da navede vlade zemalja da ograniče putovanja i trgovinu sa pogođenim zemljama.

Ova odluka takođe nameće zemljama strože kriterijume u prijavljivanju slučajeva zaraze.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus saopštio je odluku nakon sastanka sa odborom za vanredne situacije SZO, nezavisnim panelom stručnjaka, uslijed sve većeg broja dokaza o širenju virusa u 18 zemalja. 

– Glavni razlog za ovo proglašenje nije ono što se dešava u Kini nego u drugim zemljam – rekao je Gebrejesus na konferenciji za novinare u Ženevi.

On je dodao da postoji zabrinutost da će se virus širiti u zemljama sa slabijim zdravstvenim sistemom.

Do sada je od posljedica koronavirusa umrlo 170, a inficirano više od 7.800 ljudi.

Zabeleženo je 98 slučajeva virusa izvan Kine, uključujući osam slučajeva prenosa sa čoveka na čoveka u četiri države – Nemačkoj, Јapanu, Vijetnamu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Kineski i američki naučnici rade na razvoju vakcine protiv koronavirusa. Ako sve bude išlo po planu, vakcina na njudima može da bude testirana za tri meseca. 

Kina je o prvim slučajevima zaraze koronavirusom Svjetsku zdravstvenu organizaciju obavestila krajem decembra.