Centralna izborna komisija BiH poništila je ovjeru za učešće na izborima Ujedinjene Srpske, a njenog lidera kaznila sa 10.000 KM. Iz CIK-a navode da su odluku donijeli zbog emitovanja spota ove stranke u kome su, kako kažu, Bošnjaci, Hrvati i Albanci predstavljeni kao neprijatelji Srba, što je kršenje Izbornog zakona BiH.

Ujedinjena Srpska ima pravo žalbe u roku od dva dana. Stevandić kaže da je odluka neprihvatljiva i da će se žaliti.

– Sve je to paraobavještajna igra i rađeno je po nalogu DF-a i SDA. Odluka je neodrživa i sve će biti veoma brzo pravno razjašnjeno. Članovi CIK-a ne znaju da sprovode izbore i stvaranjem afera pokušavaju da skrenu pažnju sa svoje nesposobnosti – kaže Stevandić.

Odluka nelegitimne Centralne izborne komisije da poništi ovjeru za učešće na izborima Ujedinjene Srpske, skandalozan je pokušaj da se u Republici Srpskoj sprovede izborni inženjering po nalogu Bakira Izetbegovića, Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, koji kontrolišu CIK, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

– Ukoliko Ujedinjena Srpska bude onemogućena da pod uslovima koji važe za sve političke subjekte u BiH izađe na izbore, SNSD će pozvati sve koalicione partnere da preispitaju učešće na predstojećim lokalnim izborima, jer je tijelo zaduženo za fer provođenje izbornog procesa ozbiljno ugrozilo demokratičnost tog procesa u BiH i dovelo u pitanje povjerenje građana Republike Srpske u izbore – ističe Dodik.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kaže da je ovom odlukom “konačno jedna od institucija u BiH počela da radi zakonito, odlučno i nepristrasno.

Međutim, potpredsjednica SNSD-a, Željka Cvijanović kaže da kazna prema Ujedinjenoj Srpskoj liči na osvetničko ponašanje politički obojene institucije.

– Reći da neko ne može da nastupi na izborima je prežestoka kazna. Postoje kazne koje su definisane za neke zaista teške prekršaje. Mi možemo imati lični sud prema određenom materijalu koji neka stranka promoviše, može da nam se sviđa ili ne, ali i za tako nešto postoji sankcija koja bi bila odgovarajuća – navela je Cvijanović.

Pravni tim Ujedinjene Srpske razmatra odluku Centralne izborne komisije, a sutra bi trebalo da se oglase o daljim pravnim koracima koje će preduzeti.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime