Vladimir Putin (Foto: PriScr/youtube.com)

„Uoči samita na najvišem nivou obe strane uvek pokušavaju da smanje negativnu retoriku kako bi stvorile odgovarajuću povoljnu atmosferu za rad. Tu nema ničeg posebnog, ne treba se ničim zavaravati. To je profesionalan pristup“, rekao je Putin u intervjuu emitovanom na platformi „Smotrim“.

„Mi sa svoje strane takođe to radimo“, dodao je on.

On je naveo i glavna očekivanja od sastanka sa američkim predsednikom – uspostavljanje direktnog dijaloga i stvaranje mehanizma koji zaista funkcioniše u brojnim oblastima u kojima postoji obostrani interes.

Među pitanjima od zajedničkog interesa Putin je naveo stratešku stabilnost, temu regionalnih sukoba, mere zaštite životne sredine i brigu o životnoj sredini uopšte, u globalnom smislu, kao i saradnju u oblasti ekonomije.

Prema njegovim rečima, „ako posle ovog sastanka stvorimo mehanizme za rad u svim ovim oblastima, mislim da će već to biti dobro. Moglo bi se reći da sastanak nije bio uzaludan“, precizirao je Putin.

Ruski lider smatra i da je pitanje sajber-bezbednosti jedno od najvažnijih pitanja na globalnom nivou.

„Pitanje sajber-bezbednosti je jedno od najvažnijih danas. Zato što isključenja čitavih sistema dovode do veoma teških posledica. A to je, kako se vidi, moguće“, rekao je Putin.

Prema rečima ruskog predsednika, Rusija i Sjedinjene Američke Države mogle bi efikasno da rade i u ekonomskoj oblasti.

„Inače, postoji i obostrani interes u oblasti ekonomije. Mnoge američke kompanije žele da rade kod nas, ali ih ‘vuku za uši’ sa našeg tržišta i oni ustupaju mesto konkurentima. Zar to zaista ide u korist američkoj ekonomiji? Sve u svemu, imamo o čemu da razgovaramo“, zaključio je Putin.

Putin je objasnio da se Rusija prema SAD ponaša vrlo uzdržano.

„Iako smo se i ranije trudili da se ponašamo prilično uzdržano. Nismo preduzeli nijedan korak ni u jednoj od oblasti o kojima smo sada razgovarali koji bi pogoršali situaciju“, istakao je on.

Kao primer naveo je pitanje bezbednosti, takozvane crvene linije i rapoređivanje borbenih sistema.

„Uzmite Poljsku i Rumuniju – tamo su već postavljeni protivraketni sistemi, mogu se postaviti i udarni sistemi. Ali mi smo našu vojnu bazu sklonili sa Kube. Mi to ne radimo, a naši partneri, nažalost, bave se upravo time“, naglasio je Putin.

Ruski predsednik nazvao je profesionalizmom nove američke administracije produženje Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju (START 3) sa Vašingtonom.

„Nova administracija na čelu sa predsednikom Bajdenom je kao prvi korak produžila Sporazum START 3. Mislim da je ovo veoma važan korak uopšte… Sa strane predsednika Bajdena, ovo je definitivno manifestacija profesionalizma“, zapazio je ruski lider.

Putin je naveo da to nije učinjeno nepromišljeno, već na osnovu profesionalne analize situacije u svetu i odnosa dveju zemalja. „To je profesionalna odluka“, konstatovao je on.

Sastanak Putina i Bajdena održaće se 16. juna u Ženevi. U Kremlju su naglasili da od pregovora ne očekuju mnogo zbog postojećih nesuglasica između Rusije i SAD. Pretpostavlja se da će predsednici razgovarati o rusko-američkim odnosima, strateškoj stabilnosti, kao i o borbi protiv kovida 19 i rešavanju regionalnih sukoba. 

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime