“Riječ je o sredstvima od indirektnih poreza koja pripadaju Republici Srpskoj i njihov izostanak neće narušiti stabilnost budžeta, ali će uticati na izvorne prihode”, pojasnio je Tegeltija.

Na pitanje Srne da li, s obzirom na činjenicu da još nije postignut dogovor o novim privremenim koeficijentima raspodjele prihoda od indirektnih poreza, očekuje dogovor na sljedećoj sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, Tegeltija je rekao da očekuje od predstavnika FBiH u Upravnom odboru da iskažu odgovornost i prihvate prijedložena poravnanja i nove koeficijente, što je i zakonska i ustavna obaveza.

“Ono što je mnogo ozbiljnije jeste da takvi postupci Federacije BiH direktno narušavaju prikupljanje prihoda i dato povjerenje entiteta u institut prava na svoj izvorni prihod. Zabrinjavajuće je da je naplata prihoda od indirektnih poreza na nivou BiH zadovoljavajuća, a da je u isto vrijeme veoma nizak trenutni koeficijent raspodjele za Republiku Srpsku, koji se nisu promijenili od drugog kvartala 2017. godine”, istakao je ministar finansija Srpske.

Na pitanje koliko je Republika Srpska do sada naplatila po sudskoj presudi s obzirom da je već jednom pravnim putem zahtjevala nadoknadu sredstava koja joj pripadaju zbog problema u poravnanju, Tegeltija kaže da dugoročno iscrpljivanje za dobijanje vlastitih sredstava i izlaganje sudskim procesima sasvim sigurno nije u interesu ni Republike Srpske ni FBiH, od koje se očekuje spremnost za buduću saradnju, građenje i jačanje Upravnog odbora i ugleda same Uprave za indirektno oporezivanje.

“Ukoliko se u ovom trenutku podvuče crta i u obzir uzmu ranija dugovanja po osnovu neizmirenih poravnanja između Republike Srpske i Federacije BiH, iznos po presudi, kamate i troškovi parničnog postupka, Federacija BiH duguje Republici Srpskoj 14 miliona KM po osnovu indirektnih poreza, što bi bilo moguće poravnati kada bi na sljedećoj sjednici bio postignut dogovor”, pojasnio je Tegeltija.

On je u izjavi za Srnu podsjetio da je Sud BiH presudom od 7. maja 2015. godine obavezao UIO da Srpskoj isplati 15 miliona KM sa zakonskim kamatama počev od 18. novembra 2013. godine do dana isplate.

“Zaključno sa 30. septembrom prispjeli iznos kamate je oko 13 miliona KM. Republika Srpska je uspjela do sada da naplati iznos od 4,7 miliona KM. Očekujemo da će naša žalba na obustavu izvršenja biti uvažena, da će odluka biti sprovedena u cijelosti, te da više nećemo biti prinuđeni posezati za ovakvim načinom naplate svojih prava”, istakao je Tegeltija.