“Dobio sam podršku od svog naroda da vratim dostojanstvo Republici Srpskoj, ali neki od toga pokušavaju da naprave velike političke teme”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

On je rekao da to što je pozvao srpski kadar da podnese ostavku nije značilo da će neki od njih odmah prestati da rade.

“Svi zaposleni u zajedničkim institucijama iz reda srpskog naroda dobili su ta mjesta na osnovu kvota koje pripadaju Republici Srpskoj. NJihova je primarna odgovornost prema Srbima i srpskom narodu”, naglasio je Dodik.

On je naveo da je BiH formirana na principu reprezentacije naroda, a neki u Sarajevu, prema sarajevsim medijima, govore da nije tako, jer žele da promovišu građansku BiH, koju zagovara i ultranacionalistička SDA BiH, čiji je konačni cilj “jedan čovjek jedan glas”, odnosno preglasavanje druga dva konstitutivna naroda, što je neprihvatljivo.

Dodik je istakao da je u BiH napravljen lažni popis stanovništva, prema kojem je u BiH navodno najviše Bošnjaka, što nije tačno.

“BiH treba samo da se vrati izvornom Dejtonskom mirovnom sporazumu, jer je Dejton napravio snažan balans za održavanje BiH. Taj balans razvalili su visoki međunarodni predstavnici i taj balans se mora hitno uspostaviti. Nemoguće je da neko od tri konstitutivna naroda u BiH bude preglasan o bilo čemu”, napominje predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je naglasio da će biti uporan u tome da predstavnici koji su iz Republike Srpske izabrani u zajedničke institucije na nivou BiH budu odgovorni prema Srbima i Republici Srpskoj.

“Ta odgovornost će podrazumijevati praćenje svih njihovih ponašanja i donošenja bilo kakve odluke. Glavno mjesto utvrđivanja politika koje treba da sprovode srpski predstavnici u Sarajevu jeste da poštuju odluke koje donose Narodna skupštine i Vlada Republike Srpske. U okviru tih politika moramo da djelujemo”, poručio je Dodik.

On je rekao da Republici Srpskoj nije nadređeno Predsjedništvo BiH, kao ni bilo koji ministri, pomoćnici ili referenti u pojedinim ministarstvima Savjeta ministara.

“Mi nećemo raditi ništa što će biti usmjereno protiv Bošnjaka, ali ćemo brzo tražiti da bude omogućeno da Republika Srpska gradi gasovod od granice od Drine do Banjaluke. Za to nam je potrebna saglasnost koju tražimo, jer je tako predviđeno prelaskom granične linije. Vjerujem da tu neće biti problema”, rekao je Dodik.