Foto: SRNA
“Okupili smo se danas da kao jedna od pobjedničkih nacija u Drugom svjetskom ratu obilježimo Dan pobjede nad fašizmom i drugim zločinačkim ideologijama koje su iz njega proizašle. Ponosni smo što smo zajedno sa drugim slobodarskim narodima Evrope dali svoj doprinos slomu fašizma i odbrani onih ideala i vrijednosti koje su utkane u tadašnju novu Evropu, a danas žive kroz život našeg naroda i rad naših institucija u Republici Srpskoj”, istakla je Cvijanovićeva.
Na centralnoj manifestaciji povodom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom u Banjaluci, predsjednik Srpske je naglasila da žrtve koje su pale za slobodu, među kojima su borci Narodnooslobodilačkog rata, nevino stradalo brojno civilno stanovništvo, uključujući ogroman broj djece, strahote kroz koji je prošao čitav narod, brojna stratišta, logori smrti, ali i dostignuta sloboda, zahtijevaju puno poštovanje i prema izgubljenim životima, ali i prema idealima kojima su se rukovodili oslobodioci.
“Danas želimo da im odamo priznanje i da ponovimo da i naša buduća izgradnja kao društva i zajednice mora počivati upravo na tim vrijednostima. Zato je važno da učimo i naše mlade generacije i da jačamo njihovu svijest o prošlosti, o važnosti pobjede nad fašizmom, o težini podnesene žrtve i težini same borbe za slobodu, ali i da se suprotstavimo bilo kojem obliku istorijskog revizionizma, a posebno oživljavanju ideologije zla”, istakla je Cvijanovićeva.
Nažalost, rekla je ona, svjedoci smo da upravo u onim zemljama, koje nam govore šta da radimo, šta da slavimo i kako da mislimo, bujaju pokreti neonacizma i neofašizma.
“Ako tome dodamo terorizam kao globalno zlo ili činjenicu da jezik diplomatije sve češće uzmiče pred jezikom sile, onda nije teško zaključiti sa koliko izazova je suočen današnji svijet”, upozorila je predsjednik Republike.
Podsjetivši da živimo na prostorima koji su ne tako davno ponovo prošli kroz strahote rata i da je u tom ratu bilo mnogo ljudskih žrtava i materijalnog stradanja, Cvijanovićeva je naglasila da je zato važno da cijenimo slobodu u kojoj živimo, da poštujemo one koji su dali svoje živote u antifašističkoj borbi i kasnijem odbrambeno-otadžbinskom ratu, jačamo Republiku Srpsku i njene institucije, čuvamo mir i stabilnost i stvaramo bolje uslove za život naših građana.
“Žrtve koje smo u prošlosti podnijeli u borbi za slobodu dodatno nas obavezuju da čuvamo Republiku Srpsku i da pažljivo i odgovorno gradimo našu budućnost”, poručila je Cvijanovićeva.