Jučerašnja odluka Komisije olakšaće proveru informacija o primljenim vakcinama, o preležanoj bolesti kovid-19 ili o PCR ili antigenskom testiranju, ali ne predstavlja putni dokument.

Odluka ne znači da će srpski državljani, koji poseduju digitalni zeleni sertifikat, automatski moći da uđu u sve zemlje Unije, pošto ona ne menja stav pojedinačnih članica EU o tome koje vakcine priznaju.

Većina članica EU i dalje ne priznaje ruske i kineske vakcine protiv koronavirusa, zbog čega nosioci srpskog sertifikata i dalje moraju da proveravaju da li ispunjavaju konkretne uslove za ulazak u određenu državu EU.

Države članice EU postavljaju različite uslove i kada je reč o priznavanju vakcina i po pitanju potvrde o preležanoj bolesti. Pregled ograničenja po državama dostupan je na sajtu https://reopen.europa.eu/en.

Ključna promena posle odluke Evropske komisije trebalo bi da bude lakši ulazak u kafiće, restorane, muzeje, pozorišta i druge ustanove u članicama EU, pošto će od danas biti moguće očitavanje srpskih QR kodova, a do sada je bilo potrebno nositi potvrde. Sistemu digitalnih kovid sertifikata EU do sada su se pridružile 22 zemlje koje nisu članice Unije, uključujući Albaniju i Severnu Makedoniju.

Povezivanje Srbije sa sistemom digitalnih kovid sertifikata EU znači da će srpski sertifikati biti prepoznatljivi u aplikacijama za verifikaciju u EU, ali i u drugim zemljama koje koriste isti sistem.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime