Dodik je rekao da će sa druga dva člana nastojati da vrati položaj i dimenziju Predsjedništvu BiH koja mu pripada po Ustavu BiH.

On je najavio da će se zalagati za ukidanje institucije visokog predstavnika u BiH, te da će cilj BiH biti EU i da neće odustati od saradnje sa Ruskom Federacijom.

Obraćajući se brojnim zvanicama nakon konstitutivne sjednice Predsjedništva BiH, Dodik je istakao da mu je čast da preuzme dužnost nakon što je na opštim izborima osvojio više od 370.000 glasova u Srpskoj, koji govore o tome kako će djelovati.

“Moja baza jeste Republika Srpska, dolazim kao predstavnik Republike Srpske i srpskog naroda”, poručio je Dodik.

On je istakao da nema namjeru da spriječi bilo koga u razvojnim projektima.

“Želim saradnju koja će biti djelotvorna. Moraćemo pokazati sposobnost za nove kompromise”, istakao je Dodik.

Dodik, koji je lider SNSD-a, osvojio je na opštim izborima u BiH 7. oktobra 368.210 glasova iz 53,8 odsto i prvi je iz Republike Srpske koji je osvojio toliko glasova.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović osvojio je 212.581 ili 36,6 odsto glasova, dok je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić dobio 225.500 glasova iz 52,6 odsto.

U Sarajevu sa Dodikom bili su i njegov sin Igor i kćerka Gorica.

Milorad Dodik sa kćerkom i sinom (Foto: RTRS)

Milorad Dodik sa kćerkom i sinom (Foto: RTRS)

Milorad Dodik iz Republike Srpske, te Šefik Džaferović i Željko Komšić iz Federacije BiH danas su u Sarajevu inaugurisani u nove članove Predsjedništva BiH.