FOTO: Unsplash

U intervjuu za dnevne novine “Gazeta pravna”, jedan od pet najčitanijih dnevnih listova u Polјskoj, general Valdemar Skripčak, zamenik Ministra odbrane Polјske zadužen za vojne nabavke i namensku industriju, istakao je da je vlast u Srbiji morala da zna da će oružje iz “Krušika” završiti u Ukrajini te da sada pokušava da sačuva svoj obraz pred Rusijom.

U intervjuu koji je objavljen u četvrtak, general Skripčak, bivši komandant kopnenih snaga Poljske, upitan je da prokomentariše “skandalozan slučaj firme Natan iz Varšave”, koja je uvezla iz Srbije preko 30.000 minobacačkih granata, ali ne po porudžbini poljske vojske. Kako se ispostavilo, granate su završile u Ukrajini.

– Čuo sam za firmu “Natan”, aktivna je na tržištu mnogo godina, iako se ranije drugačije zvala. Oduvek je bila povezana sa Amerikancima, trgovala oružjem uglavnom sa afričkim zemljama, a odnedavno i sa Ukrajinom – rekao je u intervjuu general Skripčak.

Na pitanje zbog čega bi kompanija iz Varšave granate za minobacače kupovala u Srbiji, Skripčak je istakao da se u Evropi kvalitetne granate kalibra 60mm proizvode u Rusiji, Bugarskoj i Srbiji, te da su, pošto je rusko tržište nedostupno Ukrajincima, oni morali da se okrenu Srbiji.

FOTO: Screenshot YouTube
FOTO: Screenshot YouTube

– U njihovo ime su oružje u Srbiji mogli da kupe i Amerikanci i kasnije im ga dostave. A pošto nijedna jedinica naoružanja ne može da izađe iz Poljske bez saglasnosti Ministarstva spoljnih poslova, pretpostavljam da ovo oružje nikada nije ni ušlo u Poljsku, već je direktno izvezeno u Ukrajinu, a poljska firma je bila samo fiktivni posrednik. Ni na šta drugo naše vlasti ne bi pristale. Svaki put kada se oružje izvozi iz Poljske, obavlјaju se detaljne inspekcije, carinska služba sve proverava, pregleda svaku kutiju i svaki kovčeg sa robom. Ovde očigledno nije bilo tako.

Istakao je da je Srbija izvezla mnogo oružja u Bugarsku, Češku i Polјsku koje je na kraju završilo u Ukrajini.

– Ovih 30.000 granata je samo kap u moru ukrajinskih potreba.

Na pitanje zašto je baš kompanija iz Poljske izabrana za ovaj posao, Skripčak odgovara:

– Problem Srbije je što ne želi da se zamera Rusiji tako što će trgovati direktno sa Ukrajinom. Ne verujem da Srbi nisu znali gde će oružje završiti. Mislim da su bili i te kako svesni šta se događa, ali su hteli da ispadnu čisti pred Rusima. Ali ono što je na kraju balade bitno je novac, a za rat na istoku Ukrajine treba puno naoružanja. Zato je poljska kompanija izabrana kao žrtveno jagnje u celoj ovoj priči: kako bi srpski imidž bio očuvan.

Skripčaka su takođe pitali ko je glavni dobavlјač oružja za Ukrajinu, ali po njegovom mišljenju važnije pitanje je ko je glavni sponzor takvih kupovina.

– A ovaj odgovor je jasan – američka vlada to donedavno nije ni skrivala. Ukrajina je veliki proizvođač naoružanja i malo toga kupuje u inostranstvu, uglavnom je to municija za naoružanje post-sovjetskog tipa, u čijoj proizvodnji prednjače Bugarska i Srbija – zaključio je general Skripčak.