Foto: RTRS

Cvijanovićeva je dodala da će Dodik i ona imati sastanke u Sankt Peterburgu i učestvovati u radu Ekonomskog foruma.

“Vidjećemo agendu, ali vjerujem da će se Dodik sastati sa Putinom, s obzirom na to da se i ranije susretao sa ruskim predsjednikom najmanje dva puta godišnje”, rekla je Cvijanovićeva sinoć za RTRS.

Ona je naglasila da Ekonomski forum u Sankt Peterburgu ima globalni značaj i da je počastvovana što će učestvovati na panelu koji se bavi digitalizacijom.

“Imaćemo i sastanke sa ljudima iz kompanije `Gasprom`, jer smo zainteresovani da gas dođe u Republiku Srpsku i da razvijamo svoju gasnu infrastrukturu”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je u planu i potpisivanje mape puta za saradnju sa Sankt Peterburgom u vezi sa jačanjem međusobnih odnosa u kulturi, ekonomiji, sportu, trgovini, infrastrukturi i drugim oblastima.

Cvijanovićeva je ocijenila da su čiste gluposti to što neki iz EU i sa Zapada dobre odnose Republike Srpske sa Rusijom uzimaju kao otežavajuću okolnost.

Navodeći da se to dešava u okviru opšte i globalne antiruske histerije, Cvijanovićeva je naglasila da Srpska ima dobru saradnju sa Ruskom Federacijom.

“Saradnja dobro funkcioniše i imamo dobro političko razumijevanje Rusije, koja ne radi u interesu jednog na štetu ostalih, već se u BiH dosljedno pridržava Dejtonskog sporazuma. U tom smislu zahvalni smo za njihovu prezentaciju određenih naših stavova i stvari u Savjetu bezbjednosti UN, pogotovo kada visoki predstavnik u BiH podnosi izvještaj. To mora da se poštuje”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je Rusija velika i moćna država, te da “Srpsku neki stavljaju pod ruski kišobran da bi opravdali svoje političke promašaje”.

“Imamo ekonomske veze i naša saradnja sa Rusijom ne isključuje saradnju sa bilo kojom drugom zemljom”, rekla je Cvijanovićeva, dodavši da nije kriva što na ovom prostoru nema više investicija zapadnih zemalja.

Ona ja rekla da Srpska želi dobre odnose sa svim vladama svijeta i Evrope, ali i srpskom dijasporom, te da će se na tome i dalje predano raditi.

Cvijanovićeva je naglasila da je interes očuvanje jake i stabilne Republike Srpske, koju neprestano treba nadograđivati i institucionalno unapređivati.

“Na tome treba da rade i predstavnici Srpske i srpski predstavnici u
zajedničkim institucijama”, navela je Cvijanovićeva.