Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedjelju u kripti Hrama Svetog Save.

Republici Srpskoj Srbiji proglašena je trodnevna žalost.

Povodom smrti patrijarha, saučešće Sinodu SPC, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima Srpske pravoslavne crkve uputili su zvaničnici Srpske, Srbije i regiona.

Sve poruke svode se na jednu – patrijarh Irinej ostavio je dubok trag u srpskom narodu i Crkvi. Njegov odlazak veliki je gubitak za sve, posebno za Republiku Srpsku i narod o kojem je iskreno brinuo.

Patrijarh Irinej i u teškim i izazovnim vremenima pokazivao je put mira, pravde i mudrosti. Bio je čest i rado viđen gost u Republici Srpskoj, uvijek uz svoj narod, sa kojim je dijelio srećne i teške trenutke. Njegov odlazak gubitak je za srpski narod i hrišćanski svijet, navela je u telegramu saučešća predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

– Sa dubokim žaljenjem i tugom primila sam vijest o smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Odlazak Njegove svetosti predstavlja ogroman gubitak i žalost za Srpsku pravoslavnu crkvu, srpski narod, ali i za cijeli hrišćanski svijet – istakla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik naveo je u telegramu saučešća da se Njegova svetost patrijarh Irinej preselio u vječnost odakle će i dalje svojim molitvama paziti na svoj narod.

– Njegovim odlaskom naša Crkva je izgubila velikog molitvenika i istinskog pastira svog naroda, a mi u Republici Srpskoj i velikog prijatelja, koji je sa nama dijelio dobro i zlo od kako je stupio na patrijaršijski tron – naveo je Dodik.

Vlada Republike Srspke proglasila je trodnevnu žalost. Zastave na institucijama Srpske biće spuštene na pola koplja, 20, 21. i 22. novembra. Premijer Radovan Višković rekao je da je patrijarh Irinej dobrotom i smirenošću propagirao mir.

– Veliki gubitak za Crkvu, srpski narod u cijelini. Poznavajući lično gospodina Irineja , znam da je svojom smirenošću, dobrotom plijenio i da je cijelo vrijeme propagirao mir, napredak i što bolji život – naglasio je Višković.

Gubitak duhovnog oca Srba unosi tugu u srca svih pravoslavnih vjernika rekao je predsjednik Parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović. Naveo je da je patrijarh Irinej brinuo o Republici Srpskoj i njenom narodu.

– Patrijarh je bio vezan za naše prostore u Republici Srpskoj i BiH, bio je naklonjen ovdje u svim situacijama srpskom narodu – rekao je Čubrilović.

U telegramu saučešća direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović istakao je da će patrijarhov blagi lik i mudre jevanđeljske pouke ostati posebno urezani u srcima vjerujućeg naroda Republike Srpske koju je iskreno volio i često posjećivao. Telegrame saučešća uputili su i brojni predstavnici institucija i čelnici političkih partija iz Srpske.