Republika Srpska pokazala je da, dobrom organizacijom, može da se nosi sa pandemijom, ocijenio je premijer Radovan Višković, obilazeći Univerzitetsko-klinički centar u Banjaluci i Bolnicu “Srbija” u Istočnom Sarajevu.

Sada je izašlo na vidjelo koliki je doprinos medicinskih radnika u borbi za zdravlje svakog stanovnika Srpske.

Novi virus korona kao da nas je sve opomenuo šta treba da cijenimo. Posebnu zahvalnost zaslužuju oni koji rade u kovid bolnicama, naglasio je premijer Višković.

– Što znači da su procedure, zaštitna oprema, sve ono što je nauka rekla i preporučila, ovdje je ispoštovano i bilo na raspolaganju. Svi zaposleni u kovid bolnicama odlično su odradili posao, i zaraženih medju njima nije bilo – rekao je Višković.

Univerzitetsko – klinički centar uspio je da pod kontrolom drži pandemiju virusa korona.

Adaptirani prostor stare hirurgije bio je i više nego opravdan za smještaj kovid – 19 pacijenata, a mnogo će značiti i u narednom periodu, jer se ne zna kojom će se brzinom virus širiti na jesen.

 Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić rekao je da je UKC uspješno odgovorio na izazove u borbi protiv virusa korona.

– Nije nedostajalo UKC-u respiratora, kreveta za pacijente, medicinske opreme, a medicinsko osoblje je konstantno bilo na raspolaganju pacijentima – istakao je Đajić.

On je naglasio da su u UKC poštivani epidemiološki, terapijski i dijagnostički protokoli u skladu sa praksom u najznačajnijim svjetskim zdravstvenim ustanovama.

Virus iako je među nama, pod kontrolom je u Srpskoj, što je za veliko poštovanje jer su mnoge ekonomski jače zemlje ustuknule pred ovim problemom, naglasio je premijer Višković, obilazeći bolnicu “Srbija” u Istočnom Sarajevu.

– Vlada Srpske u posljednja dva mjeseca uložila je više od 100 miliona KM u ovaj sektor. Ogroman je doprinos medicinskih radnika u borbi protiv virusa korona – dodao je premijer Srpske.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu Nebojša Šešlija rekao je da je ova zdravstvena ustanova riješila pitanje mobilnog rendgena, koji će dobiti u narednom periodu, a koji je neophodan za pružanje zdravstvene zaštite za sve pacijente i značajno će olakšati posao i u redovnom radu i u borbi sa virusom kovid-19.

Medicinska oprema za mobilnu bolnicu stigla je u Srpsku, i u toku je rješavanje pitanja carinjenja između isporučioca i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Kad oprema bude montirana, biće predstavljena javnosti.