Foto; RTRS

“Ova sjednica Narodne skupštine nije sazvana da bi se mjerio bilo čiji patriotizam. Ovdje u ogromnom broju sjede ljudi koji vole Republiku Srpsku, bez obzira što neki od vas dovode u pitanje i svrhu održavanja ove sjednice”, rekao je Dodik.

On je istakao da je ova sjednica praktično nastavak zasjedanja na kome je 18. oktobra 2017. godine donesena Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti.

“Rezolucija je obavezala sve organe i institucije Republike Srpske na dosledno sprovođenje, ali je na to obavezala i sve predstavnike Srpske u zajedničkim institucijama BiH i međunarodnim organizacijama i forumima”, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, da bismo razumjeli sadašnjost, moramo shvatiti prošlost.

U Narodnoj skupštini su, naveo je on, predstavnici političkih partija koje su u proteklih 25 godina imali iluziju da se neke stvari i procesi dešavaju s ciljem opšteg napretka.

“Te partije su vjerovale da će učiniti bolje svom narodu ako pristanu na reforme koje su se dešavale, nekoliko puta glasom svih političkih partija, bez obzira da li su bile dio vlasti ili opozicije u Republici Srpskoj”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da su glasali za to jer im je rečeno da će to kasnije moći da mijenjaju u parlamentu na nivou BiH.

“Da li su desetine agencija, direkcija, kancelarija, koje su nasiljem visokih predstavnika uspostavljene, donijele napredak, ili su samo povećale broj zaposlenih u upravi koja se mjeri sa brojem zaposlenih u Jugoslaviji koja je imala oko 22 miliona stanovnika. Šta smo i kao Republika i kao narod dobili? Ništa, ili gotovo ništa. Uglavnom smo imali štetu”, ponovio je Dodik.