Milorad Dodik (Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Dodik kaže da će posebna sjednica biti i prilika da Srpska pošalje jasnu poruku da će oštro reagovati na podmukli plan o ukidanju dejtonske strukture BiH.
“Vjerujem da narod u Republici Srpskoj i poslije predstojećih opštih izbora neće dozvoliti da vlast, ko god je bude formirao, bude podijeljena već jedinstvena i da je to obaveza, a ne moj hir”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.
On smatra da je to ozbiljan odgovor na neozbiljnu politiku njemačkog Bundestaga.
“Uvijek imam obavezu na Predsjedništvu BiH da, kada osjetim da sam preglasan, i kada to nije u interesu Republike Srpske, potegnem vitalni nacionalni interes i da to uputim u Narodnu skupštinu Republike Srpske”, rekao je Dodik.
On želi da se Narodna skupština Srpske afirmiše kao mjesto odluka, dodajući da to nije Predsjedništvo BiH.
Dodik ističe da je važno da se održi posebna sjednica Narodne skupštine, dodavši da bez opozicije ne može biti uskraćen agreman novom njemačkom ambasadoru u BiH.
“Važno je da narod vidi ko to želi. Vidjećemo ko će otići, ko neće glasati”, rekao je Dodik.
Dodik je naglasio da NJemačka jeste velika i moćna zemlja, ali da “to ne znači da se moramo klanjati svakom ko pokušava da nas napravi manje vrijednim”.
“NJemačka politika se poslije odlaska bivšeg kancelara Angele Merkel poptuno promijenila i postala je u BiH promuslimanska i pokušava da redizajnira politički sistem BiH putem rezolucije koju su usvojili u Bundestagu u kojoj se traži da se BiH organizuje bez entiteta. To je udarac na naše vitalne interese”, poručio je srpski član Predsjedništva BiH.
On je upitao šta će specijalni predstavnik Vlade NJemačke u BiH, ako postoji ambasador.
“O čemu se ovdje radi? Mi nismo specijalni slučaj. Za njih jesmo, ali nismo ih zvali da dođu”, kaže Dodik.
Dodik je rekao da će sutra na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske objasniti dodatne razloge za svoju odluku.
“Pretpostaviti je da novi ambasador NJemačke u BiH sprovodi politiku Bundestaga. Nema nijedne zemlje čiji je ambasador, koji ovdje dođe, slobodan strijelac. On striktno poštuje naloge svojih vlasti, a sadašnja vlast u NJemačkoj zajedno sa zelenim i drugim je rekla da ovdje treba napraviti redizajn u korist muslimana i Srpska je protiv toga”, naveo je Dodik.
Prema njegovim riječima, ako opozicija u Srpskoj to dozvoli, onda ima dil sa njima ili ništa ne razumije.
Narodna skupština Republike Srpske sutra će na posebnoj sjednici razmatrati prijedlog odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju odluke o davanju agremana ambasadoru NJemačke u BiH veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.
Spornu odluku Predsjedništvo BiH donijelo je 2. septembra bez konsenzusa.
Po Ustavu BiH, Narodna skupština Republike Srpske razmatra Izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH i ukoliko je potvrdi dvotrećinskom većinom od najmanje 56 poslanika, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu. S druge strane, ako prilikom glasanja ne bude dvotrećinske većine za veto Milorada Dodika, odluka Predsjedništva postaje važeća.